Αύξηση 20% στις τιμές ελληνικών ξενοδοχείων για τον Αύγουστο

Αύξηση 20% στις τιμές ελληνικών ξενοδοχείων για τον Αύγουστο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών έχει ανέβει για τον Αύγουστο η μέση online τιμή των ξενοδοχείων σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, η οποία τροφοδοτήθηκε από τη μεγάλη αύξηση της τουριστικής ζήτησης συνδυαστικά με την περιορισμένη διαθεσιμότητα σε κλίνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας της Trivago για τις ξενοδοχειακές τιμές στην Ευρώπη που δημοσιεύει σήμερα η «Κ», η μέση online τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στην Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση κατά 20% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2016 και διαμορφώνεται στα 177 ευρώ. Η μέση online ξενοδοχειακή τιμή αφορά τα εναπομείναντα λίγα διαθέσιμα δωμάτια για τον τρέχοντα μήνα καθώς οι κρατήσεις για το μεγαλύτερο μέρος των δωματίων σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας έχουν γίνει πολύ νωρίτερα με «κλειδωμένες» πολύ χαμηλότερες τιμές βάσει των υπογεγραμμένων συμβολαίων με τους ξένους tour operators. Επιπλέον, πολλά δωμάτια «πωλήθηκαν» στις διεθνείς αγορές την πρώτη περίοδο των προκρατήσεων με σημαντικά ποσοστά εκπτώσεων.

Πάντως, στη σύγκριση με άλλους 24 ευρωπαϊκούς προορισμούς η Ελλάδα αναρριχάται για τον τρέχοντα μήνα στην 3η θέση με τις πιο υψηλές online ξενοδοχειακές τιμές. Οι πιο ακριβές τιμές συναντώνται στην Ελβετία με 193 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο και στη Δανία με 188 ευρώ. Μεταξύ των άμεσων ανταγωνιστικών προορισμών για την Ελλάδα η Ισπανία βρίσκεται στην 5η θέση με 151 ευρώ ανά διανυκτέρευση, η Πορτογαλία στην 7η θέση με 148 ευρώ και η Κύπρος στη 14η θέση με 119 ευρώ. Η Τουρκία επανακάμπτει στη διεθνή τουριστική σκηνή μετά το πλήγμα των τρομοκρατικών χτυπημάτων και την αναταραχή από το αποτυχημένο πραξικόπημα με βασικό «όχημα» τις πολύ χαμηλές τιμές για ξενοδοχειακή διαμονή, ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού. Ετσι, γι’ αυτόν το μήνα η γειτονική χώρα κατατάσσεται στην 5η θέση ανάμεσα στους φθηνότερους προορισμούς σε ό,τι αφορά τις ξενοδοχειακές τιμές. Αναλυτικά, οι 5 χώρες με μέση online τιμή κάτω των 100 ευρώ είναι η Τουρκία με 87 ευρώ ανά διανυκτέρευση, η Πολωνία με 71 ευρώ, η Ρουμανία και η Βουλγαρία με 64 ευρώ και η Ρωσία με 61 ευρώ.

Στην ίδια έρευνα της Trivago, που γίνεται σύγκριση τιμών μεταξύ 50 δημοφιλών ευρωπαϊκών πόλεων, η Αθήνα φαίνεται ότι διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της παρά την αύξηση κατά περίπου 12% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2016. Στη σχετική λίστα ξεκινώντας από τους πιο φθηνούς προορισμούς κατέχει την 22η θέση, με τη μέση online ξενοδοχειακή τιμή να διαμορφώνεται στα 107 ευρώ. Η ξενοδοχειακή τιμή στην Αθήνα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των τιμών στις 50 πόλεις που είναι 127 ευρώ. Επιπλέον, η μέση τιμή τον Αύγουστο στην Αθήνα είναι χαμηλότερη από τη μέση τιμή όπως είχε διαμορφωθεί τον Ιούλιο και τον Ιούνιο στα 112 και 120 ευρώ αντίστοιχα.

Οι χαμηλότερες τιμές μεταξύ των 50 πόλεων συναντώνται στο Κίεβο με 55 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο, στο Βελιγράδι με 57 ευρώ και στη Σόφια με 59 ευρώ. Επίσης, οι ξενοδόχοι της Κωνσταντινούπολης, σε μία προσπάθεια τόνωσης της τουριστικής ζήτησης για προορισμό και ακολουθώντας τη γενική τάση της τιμολογιακής πολιτικής του ξενοδοχειακού κλάδου της γειτονικής χώρας, έριξαν τη μέση τιμή στις μονάδες τους στα 64 ευρώ από τα 72 ευρώ που ήταν τον Αύγουστο πέρυσι. Στον αντίποδα, οι ακριβότερες πόλεις για ξενοδοχειακή διαμονή με online κράτηση είναι γι’ αυτόν τον μήνα το Μονακό με 435 ευρώ ανά διανυκτέρευση και το Εδιμβούργο με 247 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή