Στα 5,13 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου

Στα 5,13 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ξηρασία» επικράτησε το πρώτο εξάμηνο όσον αφορά την εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου. Χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι στα τέλη Ιουνίου οι υποχρεώσεις του Δημοσίου σε ιδιώτες διαμορφώθηκαν σε 5,13 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 3,8 δισ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές κυρίως προς προμηθευτές και 1,2 δισ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Το Δημόσιο πλήρωσε μόνο 429,2 εκατ. ευρώ, αλλά άφησε απλήρωτα 921 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό των υποχρεώσεών του να αυξηθεί. Τώρα, όμως, η κυβέρνηση αρχίζει να τρέχει, καθώς εξασφάλισε δύο δόσεις 800 εκατ. ευρώ από το δάνειο, οι οποίες προορίζονται για ληξιπρόθεσμα. Μόνο που πρέπει να βάλει και 400 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για να εκταμιεύσει την επόμενη δόση.

Οι αρμοδιότητες για τα λεωφορεία ανοιχτού τύπου

Με επιστολή του προς τους υπουργούς Υποδομών και Τουρισμού Χρ. Σπίρτζη και Ελ. Κουντουρά, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος ζητεί να εκχωρηθεί η αρμοδιότητα της έγκρισης της ειδικής διαδρομής και της θέσης σε κυκλοφορία των λεωφορείων ανοικτού τύπου αστικής περιήγησης πόλεων στους δήμους. Ο κ. Γαλιατσάτος σημειώνει ότι μία τέτοια δραστηριότητα χωρίς κανένα περιορισμό στον αριθμό ανοιχτού τύπου λεωφορείων επηρεάζει άμεσα τις κυκλοφοριακές συνθήκες μιας πόλης με μεγάλη επιβάρυνση αλλά και τις συνθήκες τέλεσης του μεταφορικού έργου.

Σε 1.136 επενδυτές, μετοχές αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ

Η πλειοψηφία (83,10%) των ενεργών μερίδων (μία τουλάχιστον αγορά ή πώληση μετοχής κάθε μήνα) στο Χρηματιστήριο τον φετινό Ιούλιο είχε μετοχές συνολικής αξίας μέχρι 3.000 ευρώ. Το πιο μικρό ποσοστό (0,13%) ενεργών μερίδων το συναντάμε σε χαρτοφυλάκια που διαθέτουν μετοχές αξίας έως 1.000.000 ευρώ και πρόκειται για 912 μόλις ενεργούς κωδικούς σε σύνολο 694.415 ενεργών μερίδων. Οι πιο πλούσιοι επενδυτές με αξία χαρτοφυλακίου άνω των 3 εκατ. ευρώ ανέρχονται σε 1.136 και αποτελούν μόλις το 0,16% επί του γενικού συνόλου.

Ενίσχυση σε ΜμΕ για δίκτυα νέας γενιάς

Κατά 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να αυξηθεί το κόστος ενίσχυσης χρήσης των τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς από την κυβέρνηση. Το αναθεωρημένο σχέδιο θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συμπεριλάβει και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα, το έργο προϋπολογιζόταν στα 400 εκατ. ευρώ και στόχος του ήταν η ενίσχυση ιδιωτών – φυσικών προσώπων, οι οποίοι θα λάβουν «κουπούνι» αξίας 300 ευρώ. Αυτό το «κουπούνι» θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για τη χρήση ευρυζωνικών συνδέσεων νέας γενιάς (οπτικές ίνες κ.λπ.) για δύο χρόνια. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Πληθώρα εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων

Τρέχουν να προλάβουν τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και στο Δημόσιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα. Στο μηνιαίο δελτίο του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται ότι, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2017, οι υπηρεσίες του Δημοσίου έλαβαν 170 εκατ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων και πλήρωσαν εκκρεμείς συντάξεις που σωρευτικά, μαζί με τα αναδρομικά, ανήλθαν σε 164,7 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το 2016, από τον Ιούλιο και μετά, οπότε άρχισε το πρόγραμμα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, από το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων είχαν πληρωθεί με επιχορήγηση συντάξεις ύψους 216 εκατ. ευρώ. Πλέον, σωρευτικά, μαζί με αυτά του ΕΦΚΑ, το ύψος των συντάξεων σε αναμονή που πρέπει να πληρωθούν εκτιμάται σε 1,04 δισ. και η αγωνία όλων είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ… Για τον λόγο αυτό, ο ΕΦΚΑ προχωρεί στην παροχή κινήτρων προς τους υπαλλήλους που επιθυμούν να εργαστούν εκτός ωραρίου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή