Τριβές γύρω από τα αίτια της πυρκαγιάς στα Κύθηρα

Τριβές γύρω από τα αίτια της πυρκαγιάς στα Κύθηρα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα προκύπτουν για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στα Κύθηρα και τα λάθη που οδήγησαν στην αποτέφρωση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων γης στο νησί. Μάλιστα, πληροφορίες που περιήλθαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε γνώση της «Κ» αποκαλύπτουν διχογνωμίες και τριβές στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και ταυτόχρονα βάζουν στο κάδρο των ευθυνών και τους επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο πρώτος απολογισμός της επιχείρησης έγινε το πρωί της Δευτέρας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα. Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της άτυπης σύσκεψης, καλά ενημερωμένες πηγές μετέφεραν στην «Κ» τα εξής: Διαπιστώθηκαν προβλήματα στον συντονισμό των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης (εξαιτίας της μη σύγκλησης του αρμόδιου Συντονιστικού Οργάνου) και επιπλέον επισημάνθηκε ότι το πρωί του Σαββάτου έγινε λανθασμένη αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούσαν στο νησί. Το αποτέλεσμα ήταν η πυρκαγιά που βρισκόταν προσωρινά σε ύφεση να αναζωπυρωθεί. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εκδοχή, για τα λάθη και τις παραλείψεις ευθύνεται αποκλειστικά ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε την ευθύνη για την επιχείρηση κατάσβεσης.

Πληροφορίες ωστόσο που περιήλθαν σε γνώση της «Κ» το τελευταίο εικοσιτετράωρο δημιουργούν νέα δεδομένα στην υπόθεση. Πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της διευκρίνισε ότι η σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου, που θα επέτρεπε την καλύτερη συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν αποτελεί προνόμιο και ευθύνη του επικεφαλής αξιωματικού της Πυροσβεστικής, αλλά του δημάρχου του νησιού. Τι συνέβη λοιπόν και οι συναρμόδιοι φορείς συνεδρίασαν σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα μετά την έναρξη της πυρκαγιάς; Σύμφωνα με μια εκδοχή αυτό συνέβη διότι τις πρώτες ώρες της φωτιάς ο επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απουσίαζε από το νησί και επέστρεψε στα Κύθηρα το Σάββατο και ενώ η πυρκαγιά είχε ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις. Καταγγέλθηκε, μάλιστα, στην «Κ» ότι ενώ ζητήθηκαν εγκαίρως από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οι υδροφόρες και τα σκαπτικά μηχανήματα του δήμου, αυτά μπήκαν στη «μάχη» την Κυριακή.

Αναφορικά με τη λανθασμένη κρίση για τις συνθήκες στο μέτωπο της πυρκαγιάς το πρωί του Σαββάτου και τη μη σωστή αξιοποίηση των εναερίων μέσων χθες, αναφέρθηκαν στην «Κ» τα εξής: Την εντολή να αλλάξουν πορεία τα δύο Canadair που βρίσκονταν εν πτήσει προς τα Κύθηρα δεν έδωσε ο επικεφαλής αξιωματικός που βρισκόταν στο «πεδίο», αλλά βαθμοφόροι από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή