Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς διακοπών κινείται πλέον η κυβέρνηση, που περιορίζει την όποια δραστηριότητά της σε παρακολούθηση της καθημερινότητας, με την ελπίδα το διάστημα μέχρι και μετά τον Δεκαπενταύγουστο να κυλήσει ήρεμα, χωρίς έκτακτες καταστάσεις που θα επιβάλουν διαφορετικούς ρυθμούς. Σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις, οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον και την κυβέρνησης για μια σειρά από λόγους. Ο βασικός είναι ότι η τελική μορφοποίηση που θα λάβει η ΔΗΣΥ, μετά τη διαδικασία μετασχηματισμού, θα προσδιορίσει και τις δυνατότητες που θα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει μελλοντικά εκεί έναν εταίρο.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά διότι αυτός είναι ο βασικός πολιτικός χώρος στον οποίο θα κατευθυνθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για ανάταξη των ιδιαίτερα χαμηλών δημοσκοπικών επιδόσεων. Στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων που εμφανίζονται να εγκαταλείπουν το κόμμα, ενώ το είχαν ψηφίσει στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν δείχνει να μετακινείται προς κάποιο άλλο κόμμα. Εκφράζεται προβληματισμός για το ενδεχόμενο οι διεργασίες με επίκεντρο την ανάδειξη νέας ηγεσίας στη ΔΗΣΥ να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον της εκλογικής βάσης για τον χώρο αυτό και να εξελιχθούν σε εμπόδιο στην προσπάθεια ανάταξης των δημοσκοπικών επιδόσεων του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου.

Παράλληλα, εν μέσω θέρους, οι φωνές αμφισβήτησης και κριτικής έναντι της κυβέρνησης και του κόμματος δυναμώνουν, προερχόμενες από την ανασυσταθείσα Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ευρωβουλευτής και μέλος της τάσης αυτής, Κώστας Χρυσόγονος, ζήτησε χθες (ρ/σ 9,84) αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπάρξει νέα εκλογή οργάνων με ευρύτερη νομιμοποίηση από τη βάση και με ελεύθερη συμμετοχή. Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η γραμματεία της Σοσιαλιστικής Τάσης ασκείται κριτική σε μια σειρά από κυβερνητικούς χειρισμούς. «Θεωρούμε αδικαιολόγητη την καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την επένδυση του Ελληνικού, καθώς και τη βραδύτητα που παρατηρείται σε άλλες επενδυτικές δράσεις, εξαιτίας γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών, αλλά και έλλειψης ανάλογων πρωτοβουλιών από τα αρμόδια υπουργεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την κόντρα που έχει εκδηλωθεί μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης και σε σχέση με τους αργούς ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης στη χώρα, αναφέρεται ότι «αντί για άγονες φραστικές αντιπαραθέσεις, να μπει η κυβέρνηση σε σοβαρό διάλογο με τις δικαστικές ενώσεις και τους δικηγορικούς συλλόγους, για να βρεθούν και να δρομολογηθούν ρεαλιστικές και λειτουργικές λύσεις». Σε ένα άλλο μέτωπο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, αυτό του θέματος της κλήρωσης για την ανάδειξη σημαιοφόρων, υπογραμμίζεται η σημασία της προώθησης της αξιοκρατίας, με την επισήμανση ότι «οι τελευταίες αποφάσεις για τη σημαία στα σχολεία, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, δεν συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Γίνεται, επίσης, αναφορά στην ανάγκη μεταφοράς κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών εκτός Αττικής «και αυτές θα έπρεπε να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνεδρίων περιφερειακής ανάπτυξης που έχουν αρχίσει να διεξάγονται».

Εμμεση κριτική ασκείται και στη λογική υπερφορολόγησης που διέπει την ασκούμενη πολιτική, με την επισήμανση ότι η συνεχής φτωχοποίηση του ελληνικού λαού αποτρέπει κάθε δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Και αφού υπογραμμίζεται ότι η επιτυχία του κυβερνητικού έργου προϋποθέτει την ενεργοποίηση όλων των πολιτών που αποτελούν την εκλογική βάση του κόμματος, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Ζητούμε δημόσια, για μια ακόμη φορά, τη διεξαγωγή καταστατικού συνεδρίου μέσα στο 2017 και την αλλαγή καταστατικού, ώστε να γίνει άμεση εκλογή από τη βάση, με ελεύθερη συμμετοχή, των κορυφαίων κομματικών οργάνων (κεντρικής επιτροπής και προέδρου)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή