Υποχώρηση πωλήσεων 5,6% για τη ΦΑΓΕ το πρώτο εξάμηνο

Υποχώρηση πωλήσεων 5,6% για τη ΦΑΓΕ το πρώτο εξάμηνο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση 5,6% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών της ΦΑΓΕ το πρώτο εξάμηνο του 2017 λόγω σημαντικής κάμψης του όγκου πωλήσεων σε όλες τις μεγάλες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία, πλην της ιταλικής. Οι εκτός συνόρων πωλήσεις εξακολουθούν να αυξάνουν το μερίδιό τους στον τζίρο της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αντιστοιχούσαν στο 85,9% των συνολικών, από 84,7% το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η ΦΑΓΕ, οι πωλήσεις της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 διαμορφώθηκαν σε 320,2 εκατ. δολάρια έναντι 339,2 εκατ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2016. Η εταιρεία στην οικονομική έκθεσή της αποδίδει την κάμψη των πωλήσεων, πρώτον, στη μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 9,6% και δεύτερον, στην εξασθένηση του ευρώ και της στερλίνας έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της ΦΑΓΕ, ο όγκος πωλήσεών της υποχώρησε κατά 5,1% στις ΗΠΑ, κατά 7,7% στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 31,7% στην Ελλάδα, υποχώρηση που εν μέρει μόνο αντισταθμίστηκε από την ενίσχυση του όγκου πωλήσεων κατά 3,3% στην Ιταλία. Η πολύ μεγάλη μείωση των πωλήσεων στην ελληνική αγορά οφείλεται, όπως επισημαίνει η εταιρεία, στο γεγονός ότι πρώτον, από τις 31 Μαΐου 2016 δεν διαθέτει πλέον προϊόντα γάλακτος, καθώς διέκοψε τη λειτουργία του εργοστασίου στο Αμύνταιο, δεύτερον, έχει διακόψει την προμήθεια προϊόντων σε αφερέγγυους πελάτες και τρίτον, στην οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει αρνητικά την καταναλωτική ζήτηση.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι έρευνες αγοράς δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική προοπτική ανάπτυξης για το ελληνικό γιαούρτι. Πρόσφατα η ανάλυση της βρετανικής εταιρείας ερευνών αγοράς Technavio κατέληξε στην εκτίμηση ότι η αγορά ελληνικού γιαουρτιού θα αναπτύσσεται στην Ευρώπη την περίοδο 2017-2021 με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,73%.

Τα μεικτά κέρδη της ΦΑΓΕ διαμορφώθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2017 σε 157 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας μείωση 8,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 36,8 εκατ. δολάρια έναντι 29,6 εκατ. δολαρίων το α΄ εξάμηνο του 2016.

Η κάμψη πωλήσεων πάντως δεν επηρεάζει το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας. H ΦΑΓΕ, η οποία διαθέτει εργοστάσια στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ (στο Τζόνσταουν της Νέας Υόρκης), πραγματοποιεί επενδύσεις προκειμένου να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα των μονάδων της, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη επένδυσή της για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής γιαουρτιού στο Λουξεμβούργο. Οι επεκτάσεις στο εργοστάσιο των ΗΠΑ που ξεκίνησαν από το 2013 ολοκληρώνονται εντός του τρέχοντος καλοκαιριού. Το εργοστάσιο στο Λουξεμβούργο προγραμματίζεται να ξεκινήσει να λειτουργεί στα τέλη του 2019, προσθέτοντας 40.000 τόνους γιαουρτιού στην ετήσια παραγωγή της ΦΑΓΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή