Ενας Ιρλανδός, Νέστωρ της στατιστικής, στο Εφετείο Αθήνας

Ενας Ιρλανδός, Νέστωρ της στατιστικής, στο Εφετείο Αθήνας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενιωθα άβολα. Αυτή είναι μια πιο σωστή περιγραφή». Αυτό απαντά σε ερώτηση της «Κ» εάν ένιωσε να απειλείται ο Τζέρι Ο’ Χάνλον, ένας από τους τρεις ειδικούς σε θέματα στατιστικής οι οποίοι εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ως μάρτυρες υπεράσπισης του Ανδρέα Γεωργίου στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών.

«Οταν φτάσαμε στην αίθουσα, δεν υπήρχαν θέσεις, οπότε καθήσαμε στο περβάζι του παραθύρου», λέει. «Στα διαλείμματα δεχθήκαμε κάποιες φραστικές επιθέσεις, κυρίως από ηλικιωμένους που θεωρούν εσφαλμένα ότι ο κ. Γεωργίου ευθύνεται για την κακή τους τύχη». Ο κ. Ο’ Χάνλον δηλώνει ότι τον «εξέπληξε» ο μεγάλος αριθμός ατόμων στην αίθουσα – «πάνω από 100 άτομα, πολλοί εκ των οποίων έμοιαζαν να γνωρίζονται». Αυτό τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι «η προσέλευση ήταν οργανωμένη». Φλεγματικός, παρατηρεί ότι, μετά την έξωση ορισμένων εκ των παρισταμένων που φώναζαν, «η διαδικασία προχώρησε πιο ομαλά». Ο κ. Ο’ Χάνλον είναι επικεφαλής (αμισθί) της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής για το εθνικό στατιστικό προϊόν, που λειτουργεί από την 1η/1/2013, έχοντας συσταθεί με τον ν. 3832/2010, τον ιδρυτικό νόμο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σύμφωνα με τον νόμο, αποκλειστικός σκοπός της επιτροπής είναι η εκπόνηση ετήσιας έκθεσης σχετικά με την εφαρμογή των αρχών του Κώδικα Ορθής Πρακτικής της Eurostat, που οι ευρωπαϊκές αρχές το 2010 έκριναν ότι είχε παραβιαστεί με κραυγαλέο τρόπο από την Αθήνα. Ο κ. Ο’ Χάνλον ήταν ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Φορέα για τη Διακυβέρνηση στον Τομέα της Στατιστικής (ESGAB) στην πενταμελή επιτροπή. Πριν συνταξιοδοτηθεί το 2012, υπηρέτησε σχεδόν 40 χρόνια στο εθνικό γραφείο στατιστικής της Ιρλανδίας – «για την πάνω από τη μισή περίοδο ως επικεφαλής ή αναπληρωτής επικεφαλής», όπως εξηγεί.

«Στο ύστερο κομμάτι της σταδιοδρομίας μου ασχολήθηκα εντατικά με την εκπόνηση, την ανάπτυξη και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής στατιστικής νομοθεσίας και του Κώδικα Ορθής Πρακτικής. Αφού συνταξιοδοτήθηκα, ήμουν πρόεδρος ομάδων αξιολόγησης της συμμόρφωσης με τις αρχές του Κώδικα Ορθής Πρακτικής σε πέντε χώρες της Ε.Ε.», σημειώνει. «Εν συντομία», προσθέτει, με δόση αυτοσαρκασμού, «θα μπορούσε κανείς να με χαρακτηρίσει ειδικό σε θέματα του κώδικα και γι’ αυτό με κάλεσαν ως μάρτυρα υπεράσπισης».

Ο Ιρλανδός στατιστικολόγος παραδέχεται ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει την καταδίκη του κ. Γεωργίου για την έλλειψη διαβούλευσης και τη μη έγκριση από το Δ.Σ. για τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009. «Εχει δίκιο ο κ. Γεωργίου όταν λέει ότι αν ζητούσε την έγκριση του Δ.Σ. για τη διαβίβαση των στοιχείων στη Eurostat, θα παρέβαινε τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής και, κατ’ επέκταση, την ελληνική νομοθεσία», αναφέρει ο κ. Ο’ Χάνλον. Ο ν. 3832, σημειώνει, ορίζει ότι η παραγωγή και η δημοσίευση των επίσημων στατιστικών στοιχείων θα γίνεται κατ’ εφαρμογήν του κώδικα της Eurostat και ότι ο επικεφαλής της εθνικής στατιστικής αρχής έχει την αποκλειστική ευθύνη για το πότε δημοσιεύονται στατιστικά στοιχεία και για το περιεχόμενό τους.

«Στη μαρτυρία μου ανέφερα επίσης ότι σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν τίθενται τα στατιστικά δεδομένα προς έγκριση από διοικητικά συμβούλια», προσθέτει. Αντίστοιχη ήταν η κατάθεση και των άλλων δύο μαρτύρων υπεράσπισης του κ. Γεωργίου, σύμφωνα με τον κ. Ο’ Χάνλον. Σημειώνεται ότι προχθές εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση και το Διεθνές Ινστιτούτο Στατιστικής (ISI), εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» του για την καταδίκη του κ. Γεωργίου και προειδοποιώντας ότι θα έχει «αρνητικές επιπτώσεις» για την «ακεραιότητα των ελληνικών και των ευρωπαϊκών επίσημων στατιστικών στοιχείων».

Στο τέλος της συνεδρίασης, αφηγείται ο Ιρλανδός στατιστικολόγος, «δεχθήκαμε με χαρά την πρόταση της αστυνομίας να μας συνοδεύσει προς την έξοδο από την πίσω πόρτα, ως προληπτικό μέτρο». Σχολιάζοντας τη διαδικασία, καταλήγει: «Ενας Ιρλανδός δικαστής θα έδειχνε πολύ λιγότερη ανοχή απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή