Κριτική από Αθήνα και Λευκωσία στον Ακιντζί

Κριτική από Αθήνα και Λευκωσία στον Ακιντζί

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο και στη μνήμη όσων σκοτώθηκαν στην Τηλλυρία της Κύπρου το 1964 από τη ρίψη τουρκικών βομβών ναπάλμ και χημικών όπλων χαρακτηρίζει η Αθήνα τους εορτασμούς για τα 53 χρόνια από εκείνα τα γεγονότα, με τη συμμετοχή, μάλιστα, του ίδιου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. «Με θλίψη καταγράφουμε τους εορτασμούς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, και μάλιστα του ίδιου του κ. Ακιντζί, για τα 53 χρόνια από τη χρήση χημικών όπλων και τη ρίψη βομβών ναπάλμ από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας στη χερσόνησο της Τηλλυρίας. Επρόκειτο για την πρώτη χρήση των απαγορευμένων χημικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Και τονίζεται πως, «όταν σήμερα όλος ο πλανήτης υποκλίνεται στα θύματα των πολέμων και τέτοιων επιθετικών πράξεων, η διοργάνωση και η συμμετοχή σε παρόμοιους εορτασμούς αποτελούν πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο, στη μνήμη των πεσόντων και σε όλη την ανθρωπότητα».

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στα Κόκκινα Τηλλυρίας (πρόκειται για τουρκοκυπριακό θύλακα), ο κ. Ακιντζί περιέγραψε τα κατεχόμενα ως «οντότητα» την οποία «κανείς δεν πρέπει να παραβλέψει». Εν συνεχεία, ο κ. Ακιντζί επέρριψε για ακόμη μία φορά ευθύνες για την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν -Μοντανά στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι αποστροφές του κ. Ακιντζί προκάλεσαν την αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, το οποίο έχει επιβεβαιώσει με δημόσιες δηλώσεις του τόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου όσο και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής κ. Ναμί, ότι το αρνητικό αποτέλεσμα στο Κραν -Μοντανά ήταν προϊόν της τουρκικής εμμονής για ύπαρξη εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς επίσης για μόνιμη παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί». Σημειώνεται, τέλος, ότι για το Κυπριακό αλλά και την εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες συνομίλησαν χθες τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή