Ασφάλεια στις χημειοθεραπείες

Ασφάλεια στις χημειοθεραπείες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδηγίες για την ανάπτυξη και στελέχωση Κεντρικών Μονάδων Διάλυσης Κυτταροστατικών και Βιολογικών Φαρμάκων, σε νοσοκομεία που διαθέτουν τμήματα που χορηγούν αυτές τις θεραπείες (π.χ. ογκολογικά, αιματολογικά, ρευματολογικά κ.ά.), δίνει το υπουργείο Υγείας. Στόχος είναι να εξαλειφθεί το όχι σπάνιο φαινόμενο διάλυσης φαρμάκων υψηλής τοξικότητας σε απλούς θαλάμους και νιπτήρες ή και –σε ακραίες περιπτώσεις– σε διαδρόμους των νοσοκομείων από μη εκπαιδευμένο προσωπικό και χωρίς φυσικά να τηρούνται κανόνες ασφαλείας.

Ειδικότερα, σε εγκύκλιο που απέστειλε προς τα νοσοκομεία της χώρας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, χαρακτηρίζεται «άκρως απαραίτητη» η ανάπτυξη και στελέχωση Κεντρικών Μονάδων Διάλυσης Κυτταροστατικών και Βιολογικών Φαρμάκων σε νοσοκομεία με τμήματα που χορηγούν αυτές τις θεραπείες. Οι μονάδες αυτές συστήνονται σε ενιαίο χώρο, που θα πληροί συνθήκες λειτουργίας ασφαλείας και θα διαθέτει συγκεκριμένο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Οι μονάδες αναπτύσσονται στο πλαίσιο του νοσοκομειακού φαρμακείου υπό την επιστημονική ευθύνη του διευθυντή και λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπευθύνου φαρμακοποιού, ενώ η διάλυση των φαρμάκων θα γίνεται από προσωπικό του νοσοκομείου που θα πρέπει να λάβει ειδική εκπαίδευση.

Εως τη σύσταση αυτών των μονάδων και προκειμένου να συνεχίσει η απρόσκοπτη παροχή περίθαλψης σε ογκολογικούς ασθενείς, κάθε νοσοκομείο θα πρέπει να αξιοποιήσει κυρίως τους εργαζομένους στο φαρμακείο του, πάλι υπό προϋποθέσεις ασφαλούς παρασκευής των φαρμάκων. Ειδικότερα, οι οδηγίες που δίνει το υπουργείο είναι τα κυτταροστατικά να παρασκευάζονται στο φαρμακείο του νοσοκομείου που διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τον ασφαλή τους χειρισμό, καθώς και ειδικούς στην παρασκευή φαρμάκων. Σε περίπτωση που απαιτείται εκτάκτως η διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων, μπορεί αυτή να γίνεται σε νοσηλευτικά τμήματα, μόνο εφόσον αυτά διαθέτουν ειδικό χώρο με τον απαραίτητο εξοπλισμό, εκπαιδευμένο προσωπικό και τηρούνται τα μέσα ατομικής προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια είναι συχνές οι αντιδράσεις νοσηλευτών για τις ακατάλληλες συνθήκες υπό τις οποίες παρασκευάζονται τα κυτταροστατικά φάρμακα, τα οποία λόγω της υψηλής τοξικότητάς τους έχουν μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες επιδράσεις σε υγιείς οργανισμός. Οπως έχουν επανειλημμένα καταγγείλει οι νοσηλευτές, η διάλυση των φαρμάκων δεν γίνεται πάντα σε ειδικούς χώρους, ούτε από εκπαιδευμένο προσωπικό.

Σπατάλη

Εκτός όμως από το θέμα της ασφάλειας, τίθεται και ζήτημα σπατάλης λόγω μη ορθής διαχείρισης των φαρμάκων. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η δημιουργία μιας κεντρικής μονάδας μπορεί να επιφέρει μείωση κατά 10% στον όγκο φαρμάκων που χορηγούνται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου «Μεταξά» που ακολουθεί την προβλεπόμενη διαδικασία χειρισμού των κυτταροστατικών φαρμάκων, με αποτέλεσμα να εξοικονομεί ετησίως 600.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή