Ουγγαρία: Πατριωτισμός, σκοποβολή και πάλη

Ουγγαρία: Πατριωτισμός, σκοποβολή και πάλη

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Ισχυρότερη εθνική συνείδηση και μεγαλύτερη αμυντική ετοιμότητα θέλει να εμφυσήσει στους Ούγγρους μαθητές ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος ανέθεσε στα υπουργεία Κοινωνικών Υποθέσεων και Αμυνας τη δημιουργία ενός προγράμματος «πατριωτισμού, υπεράσπισης της πατρίδας και διαπαιδαγώγησης». Το σχέδιο είναι να εισαχθεί ως μάθημα το συγκεκριμένο πρόγραμμα στα ουγγρικά σχολεία.

Τη Δευτέρα, ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ζολτάν Μαρούτσα είπε σε συνέντευξή του ότι δεν πρόκειται για νέο μάθημα. «Μιλάμε για μια νέα αντίληψη της ζωής, που ήδη υπάρχει στο μάθημα Ιστορίας και Γεωγραφίας και θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στη Μουσική και τα Αθλητικά». Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα αθλητική σκοποβολή και πάλη. Είναι σημαντικό το εκπαιδευτικό σύστημα να μεταλαμπαδεύει στους νέους υπευθυνότητα και την υποχρέωση για υπεράσπιση της πατρίδας. Μαζί με το υπουργείο Αμυνας ελέγχονται στο πλαίσιο αυτό ειδικά μέτρα διαπαιδαγώγησης. «Ο πατριωτισμός αυτός καθαυτόν δεν είναι κάτι κακό κατ’ ανάγκη», σχολιάζει ο πολιτικός επιστήμονας Ατίλα Τιμπόρ Ναγκί από το Ινστιτούτο Μελτανιοσάγκ της Βουδαπέστης. «Η κυβέρνηση ωστόσο θέλει να φέρει την πολιτική στα σχολεία και να γαλουχήσει τα παιδιά με τον τρόπο, που ταιριάζει στην ιδεολογία της», προσθέτει.

Αύξηση του στρατού

Ο Ορμπαν είχε διαμαρτυρηθεί πέρυσι το φθινόπωρο ότι οι αμυντικές ικανότητες της χώρας είναι οι πλέον αδύναμες της περιοχής. Επιπλέον έθεσε την προοπτική για ένα ευρύ πρόγραμμα ενίσχυσης της αμυντικής ετοιμότητας και αύξησης του στρατού, αποκλείοντας ωστόσο την πιθανότητα επαναφοράς της υποχρεωτικής θητείας, που καταργήθηκε το 2004. Μεταξύ όσων είχε προαναγγείλει ήταν και η συγκρότηση εθελοντικής εθνοφρουράς, αποτελούμενης από 20.000 άνδρες. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας Ιστβαν Σιμίτσκο ζήτησε την προώθηση μιας «αντικουλτούρας» στη νεολαία με στόχο την εξύμνηση ενός αθλητικού, πατριωτικού τρόπου ζωής. Ούτως ή άλλως, οι νέοι κάθονται υπερβολικά πολλές ώρες στον υπολογιστή, ήταν το βασικό επιχείρημά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή