Η Κυψέλη περηφανεύεται για την… Υγεία της

Η Κυψέλη περηφανεύεται για την… Υγεία της

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν στις αρχές του 2017 γράφαμε ότι δύο δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, της Κυψέλης και των Πατησίων, θα μετατραπούν σε πολυδύναμα κέντρα, ήταν λιγάκι δύσκολο να πιστέψουμε ότι θα μετατρέπονταν σε πρότυπες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας. Το ένα εκ των δύο τα κατάφερε θαυμάσια. Πρόκειται για εκείνο της Κυψέλης, στον πεζόδρομο της οδού Χανίων, σε μια περιοχή που έχει ανάγκη ολιστικής προσέγγισης των δημοτών όσο λίγες σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

Τι σημαίνει, όμως, μοντελοποίηση της λειτουργίας του δημοτικού ιατρείου και ολιστική προσέγγιση; Εξαρχής, όπως μας λέει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη, στόχος ήταν το νέο δημοτικό ιατρείο να παρέχει στους πολίτες της τραυματισμένης Κυψέλης, εκτός ασφαλώς από υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης, καθώς και υπηρεσίες διασύνδεσης με την αγορά εργασίας. Και μάλλον τα κατάφερε. Ηδη από τον Μάιο, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της δομής, έχουν επισκεφθεί το πολυδύναμο κέντρο περισσότεροι από 14.000 πολίτες, που σημαίνει περί τα 160 ραντεβού την ημέρα! Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», τον γενικό ιατρό επισκέπτονται περί τα 1.100 άτομα μηνιαίως, τον γυναικολόγο, τον καρδιολόγο και τον δερματολόγο 300, τον εργασιακό σύμβουλο περί τα 100, τον κοινωνικό λειτουργό 70, τον κοινωνιολόγο 150, τον νομικό σύμβουλο 25, τον οδοντίατρο 150, τον ορθοπεδικό 250, τον οφθαλμίατρο 75, τον παιδίατρο 190, τον φυσιοθεραπευτή 80, τον ψυχίατρο 170, τον ψυχολόγο 190, τη μαία 150, τον επισκέπτη υγείας 250 και τους νοσηλευτές περί τους 550 πολίτες.

Το Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης δημιουργήθηκε με δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η πρότυπη λειτουργία του πραγματοποιείται υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, επικεφαλής του Κέντρου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ. Η ανακαίνιση του υπέροχου μοντερνιστικού κτιρίου, το οποίο στέγαζε δημοτικό ιατρείο από το 1988, έγινε με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ικανοποίηση

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την πορεία του δημοτικού ιατρείου», λέει στην «Κ» ο Γιάννης Τούντας. «Εχουμε δημιουργήσει ένα πρότυπο αστικό κέντρο υγείας, με γιατρούς, συμβούλους κοινωνικής επιχειρηματικότητας, νομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς. Αποτελεί καινοτομία, αφού συνδυάζει την ιατρική με την κοινωνική προσέγγιση, παρεμβαίνοντας, μάλιστα, στην κοινωνική ζωή της περιοχής». Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην πραγματικότητα, έδειξε τον νέο τρόπο λειτουργίας τέτοιων μονάδων. Χρηματοδοτώντας, για ολόκληρο το 2017, το επιστημονικό προσωπικό του δημοτικού ιατρείου, αφήνει κληρονομιά για τα επόμενα έτη αυτό το μοντέλο λειτουργίας, αφού οι δήμοι απαγορεύεται πλέον να κάνουν προσλήψεις – εκτός κι αν πρόκειται για συμβασιούχους καθαριότητας που όλοι μετατρέπονται σε μονίμους. Παρά ταύτα, έχει ήδη εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας η προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την απρόσκοπτη λειτουργία της δομής για το 2018.

Στους ελάχιστους μήνες που οι «μηχανές» του δημοτικού ιατρείου δουλεύουν στο φουλ, έχουν ήδη λάβει χώρα οι πρώτες, σημαντικές κοινωνικές παρεμβάσεις του επιστημονικού προσωπικού, έξω από τη δομή. Εχουν επισκεφθεί βρεφονηπιακούς σταθμούς, στο πλαίσιο ενημέρωσης μαθητών και εκπαιδευτικών για τη σωστή διατροφή· έχουν οργανώσει επισκέψεις σε γυμνάσια της γειτονιάς λύνοντας τις απορίες μαθητών και καθηγητών, ενώ, την ίδια στιγμή, επισκέπτονται συχνά τις Λέσχες Φιλίας του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος, προσφέροντας ψυχοκοινωνική στήριξη στους ηλικιωμένους.

Συμβαίνει και κάτι ακόμη, πρωτόγνωρο για υπηρεσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Εκτός από το πρωτόκολλο παραπόνων των επισκεπτών του δημοτικού ιατρείου, το επιστημονικό προσωπικό υποβάλλεται σε διαρκή αξιολόγηση, με ερωτηματολόγια σε τυχαίο δείγμα επισκεπτών. Ετσι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η ομάδα του Γιάννη Τούντα, οι πολίτες μοιάζουν κατά κύριον λόγο ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες και το εύρος που εκείνες διαθέτουν, καθώς και από το φιλικό προσωπικό που τους υποδέχεται, τονίζοντας, ωστόσο, ότι θα επιθυμούσαν περισσότερες ιατρικές ειδικότητες (π.χ., ενδοκρινολόγο), ενώ θα ήθελαν και περισσότερο εργαστηριακό εξοπλισμό, προκειμένου να αποφεύγεται το πηγαινέλα σε άλλες δομές υγείας.

Ο επόμενος στόχος

Ο επόμενος στόχος που έχει θέσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, αναφορικά με τα δημοτικά ιατρεία, πόσο μάλλον γι’ αυτό της Κυψέλης αλλά και εκείνο που ετοιμάζεται στην οδό Σαρανταπόρου στα Πατήσια και θα είναι έτοιμο εντός διμήνου, είναι να ενταχθούν στο ΕΣΥ ως ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας), αφού διαθέτουν περισσότερο προσωπικό απ’ ό,τι προβλέπεται για τις συγκεκριμένες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η ψηφιακή ένωση με τον ΕΟΠΥΥ «τρέχει» κανονικά, οι ΟΤΑ εντάσσονται στους φορείς γενικής κυβέρνησης, ενώ ως επιχείρημα χρησιμοποιείται ένας αριθμός: κατεγράφησαν, μόνον το 2016, 58.104 επισκέψεις στα δημοτικά ιατρεία της πρωτεύουσας. Μάλιστα, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό (με ημερομηνία 2 Μαΐου 2017), την οποία έχει στη διάθεσή της η «Κ», ο δήμαρχος Αθηναίων έχει εκφράσει τη συγκεκριμένη επιθυμία, δίχως, ωστόσο, να έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση.

Ο Γιάννης Τούντας ανέφερε στην «Κ» και επιπλέον μελλοντικά σχέδια του δημοτικού ιατρείου, του οποίου ηγείται, τα οποία περιλαμβάνουν προληπτικές εξετάσεις, σεμινάρια πρώτων βοηθειών και καμπάνια εθελοντικής αιμοδοσίας, ενώ θα συνεχιστούν οι επισκέψεις στα σχολεία και τις Λέσχες Φιλίας της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή