80 χρoνια πριν… 9-VIII-1937

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ: Παρίσιοι, 7.- Ο κ. Ανρί ντε Γκαρμπ, έκτακτος απεσταλμένος του «Μικρού Παρισινού» εις Βερολίνον, επιστέλλει εις την εφημερίδα του λίαν ενδιαφέρουσαν ανταπόκρισιν περί των ναυτικών εξοπλισμών του Τρίτου Ράιχ. […] Η Γερμανία κατώρθωσε να κατασκευάση εντός 18 μηνών δέκα εννέα υποβρύχια, χωρίς όμως να παύση, συνεχίζουσα εντατικώς τον εξοπλισμόν της. Εις τα ναυπηγεία του Βιλελμσχάβεν, του Κιέλου και του Χαμβούργου περατούται συντόμως η κατασκευή δύο θωρηκτών 26.000 τόννων, τριών καταδρομικών 10.000 τόννων, δεκαέξ αντιτορπιλλικών 1.625 τόννων, δέκα τεσσάρων υποβρυχίων 250 έως 750 τόννων κ.ά. […] Ιδιαιτέρα προσοχή κατεβλήθη διά την ηλεκτρομαγνητικήν ρύθμισιν της βολής των πυροβόλων. […] Επί δύο υποβρυχίων μικράς χωρητικότητος γίνονται τώρα δοκιμαί ενός νέου κινητήρος με υδρογόνον. […] Επί κεφαλής της μεγάλης αυτής οργανώσεως ετέθη ο ναύαρχος Ραίντερ, άνθρωπος με αρτιωτάτην τεχνικήν μόρφωσιν, με ευρύτητα βλέψεων και, το κυριώτερον, αγαπητός τόσον από τους αξιωματικούς όσον και από τους άνδρας των πληρωμάτων. [Σημ. «Φ»: Ο Ραίντερ (φωτογραφία) έπεσε στη δυσμένεια του Χίτλερ και το 1943 εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.]

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ: Νέα Υόρκη, 8.- Η επί των στρατιωτικών κοινοβουλευτική επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε πίστωσιν πεντήκοντα εκατομμυρίων δολλαρίων προοριζομένην διά την ναυπήγησιν βοηθητικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών. Πλην αυτών ενεκρίθη πίστωσις και διά την ναυπήγησιν νέων αεροπλανοφόρων. Ταύτα παρηγγέλθησαν ήδη, θα φέρουν δε τα ονόματα: «Εντερπράιζ», «Υορκτάουν» και «Ουάσπ». Θα δύναται δε έκαστον εξ αυτών να φέρη ανά 100 αεροπλάνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή