Τσακαλώτος: Πλήρης η εμπιστοσύνη μας προς την ΕΛΣΤΑΤ

Τσακαλώτος: Πλήρης η εμπιστοσύνη μας προς την ΕΛΣΤΑΤ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στην ΕΛΣΤΑΤ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος προχώρησε σε σχετική δήλωση στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Επί της ουσίας, ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην πρόσφατη καταδικαστική απόφαση για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, υποβάθμισε ως διαδικαστικού χαρακτήρα ζήτημα την εξέλιξη αυτή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ότι «είναι ανάρμοστο να σχολιάσει ένας υπουργός Οικονομικών μια δικαστική απόφαση και, σε κάθε περίπτωση, η καταδίκη για τον κ. Γεωργίου δεν αφορούσε ποινή για ακατάλληλη χρήση των στατιστικών, αλλά για ένα ήσσονος σημασίας θέμα που αφορούσε τη διαδικασία». Και προσέθεσε ότι «οι στατιστικές του προγράμματος δεν αμφισβητούνται από κανέναν, πόσο δε μάλλον από την ελληνική κυβέρνηση».

Η Die Zeit φιλοξένησε εκτενές ρεπορτάζ για την υπόθεση Γεωργίου, η οποία έχει καλυφθεί από πολλά μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού και, μάλιστα, απηύθυνε ερώτημα για την ΕΛΣΤΑΤ και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). «Η ΕΚΤ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις στατιστικές που εξέδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή από το 2010 και μετά και επαναλαμβάνει ότι είναι απαραίτητο για τις ελληνικές αρχές να προστατεύσουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ», απάντησε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην προοπτική η υπόθεση Γεωργίου, μετά την καταδικαστική απόφαση, να βρεθεί στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup. Το θέμα της πολυετούς δικαστικής περιπέτειας του Ανδρέα Γεωργίου αποτέλεσε αντικείμενο και της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, όταν από την πλευρά των εταίρων ετέθη θέμα αποζημίωσης του κ. Γεωργίου για τα δικαστικά έξοδα που έχει καταβάλει. Παράλληλα, έχουν διατυπωθεί από την πλευρά των θεσμών επικρίσεις για το γεγονός ότι μέσω της διαδικασίας αυτής τίθεται θέμα αμφισβήτησης της εγκυρότητας των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Στο πλαίσιο αυτό, η χθεσινή δήλωση του κ. Τσακαλώτου αποκτά άλλη βαρύτητα, καθώς, επί της ουσίας, η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομικών αναγνωρίζει και αποδέχεται την ορθότητα των στοιχείων της Αρχής, προφανώς σε μια προσπάθεια να κλείσει το μέτωπο που έχει ανοίξει εκ νέου για τους θεσμούς, οι οποίοι δεν εγκαταλείπουν την υπόθεση και παρακολουθούν στενά την εξέλιξή της, έχοντας εκφράσει τον προβληματισμό τους για την επαναλαμβανόμενη αναπομπή της σε νέες δικαστικές διαδικασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή