Με πυρά και οργή απειλεί ο Τραμπ τον Κιμ

Με πυρά και οργή απειλεί ο Τραμπ τον Κιμ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Ισχυρότερο από ποτέ» χαρακτήρισε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προσπαθούσε να αποκλιμακώσει την κρίση με τη Βόρεια Κορέα, επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει άμεση απειλή», παρά τις πολεμοχαρείς δηλώσεις της Πιονγιάνγκ για επικείμενη πυραυλική επίθεση με στόχο την αμερικανική νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό.

Σε σειρά πρωινών του μηνυμάτων στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την προχθεσινή του απειλή προς την Πιονγιάνγκ, ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει κάθε νέα απειλή της Βόρειας Κορέας με «πυρά και οργή, τέτοια που ο κόσμος δεν είδε ξανά», για να προσθέσει ότι βασική προτεραιότητά του ως προέδρου ήταν ο εκσυγχρονισμός του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου. Τον Δεκέμβριο, πριν ορκισθεί στα νέα του καθήκοντα, ο Τραμπ είχε καλέσει τις ΗΠΑ «να ενισχύσουν σημαντικά την πυρηνική τους ικανότητα», έως ότου και ο υπόλοιπος κόσμος «έλθει στα συγκαλά του σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά όπλα». Μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος διέταξε την επιθεώρηση της πυρηνικής στρατηγικής της χώρας. Προσπάθειες εκσυγχρονισμού του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν και από προηγούμενους προέδρους. Το 2016, ο τότε υπουργός Αμυνας Ας Κάρτερ είχε δηλώσει ότι το Πεντάγωνο σχεδίαζε να δαπανήσει 108 δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια για τη συντήρηση και τη βελτίωση των πυρηνικών του δυνάμεων.

Στα χθεσινά του μηνύματα στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε: «Ελπίζω ότι δεν θα χρειασθεί να χρησιμοποιήσουμε ποτέ αυτή την ισχύ. Ουδέποτε θα υπάρξει, όμως, κάποια στιγμή κατά την οποία θα πάψουμε να είμαστε το ισχυρότερο κράτος στον κόσμο».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον υιοθετούσε καθησυχαστική γλώσσα, καλώντας τους συμπατριώτες τους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και υπογραμμίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν χρειάζεται να ανησυχούν, παρά την ανταλλαγή απειλών μεταξύ του προέδρου και του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ. Με πιο προσεκτικό τρόπο, ο κ. Τίλερσον προσπάθησε να εξηγήσει τον τρόπο σκέψης του προέδρου Τραμπ, λέγοντας ότι ο πρόεδρος θέλησε να αποστείλει σαφές και ισχυρό μήνυμα στη βορειοκορεατική ηγεσία, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένας εσφαλμένος υπολογισμός. «Ο πρόεδρος θέλει να στείλει ισχυρό μήνυμα σε γλώσσα την οποία θα αντιληφθεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται τη διπλωματική γλώσσα. Εκτιμώ ότι ο πρόεδρος θέλησε να είναι ξεκάθαρος για την αδιαμφισβήτητη ικανότητα των ΗΠΑ να αμυνθούν», είπε ο κ. Τίλερσον, ο οποίος επέμεινε ότι οι ενισχυόμενες απειλές από μέρους της Πιονγιάνγκ αποδεικνύουν ότι η Βόρεια Κορέα νιώθει την πίεση της αμερικανικής στρατηγικής. Ο Τίλερσον μίλησε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του από τη Μαλαισία στην Ουάσιγκτον, η οποία τον έφερε και στο Γκουάμ. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο στρατός της Βόρειας Κορέας ανακοίνωνε ότι εξέταζε σχέδια επίθεσης κατά του μικροσκοπικού νησιού Γκουάμ, που στεγάζει σημαντικές βάσεις της αμερικανικής αεροπορίας και ναυτικού και αποτελεί δημοφιλή προορισμό ανεφοδιασμού βομβαρδιστικών των ΗΠΑ.

Eνισχυμένη ανησυχία

Παρότι κάθε αιφνιδιαστική επίθεση της Βόρειας Κορέας με στόχο Αμερικανούς πολίτες μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη κίνηση, η όξυνση των απειλών από μέρους της Πιονγιάνγκ έχει ενισχύσει τις ανησυχίες για ενδεχόμενο εκτροχιασμό της κατάστασης, ικανό να καταλήξει σε ένοπλη σύρραξη. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, μέλος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων, υπογράμμισε χθες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «χάραξε κόκκινη γραμμή», λέγοντας ότι η Πιονγιάνγκ δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό πύραυλο, ικανό να πλήξει αμερικανικό έδαφος. «Ο Τραμπ δεν πρόκειται να το επιτρέψει. Δεν πρόκειται μόνο να συγκρατήσει την απειλή, αλλά θα τη διακόψει», είπε ο κ. Γκράχαμ.

«Η πίεση εις βάρος της Πιονγιάνγκ γίνεται αισθητή. Αυτός είναι ο λόγος που η ρητορική της Βόρειας Κορέας έχει οξυνθεί σε τέτοιο βαθμό. Μόνο μέσω της επιστροφής στις διαπραγματεύσεις θα μπορέσει η κατάσταση να επανέλθει στην ομαλότητα», είπε ο Ρεξ Τίλερσον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή