Αύξηση πληθωρισμού στο 1% τον Ιούλιο λόγω των φόρων

Αύξηση πληθωρισμού στο 1% τον Ιούλιο λόγω των φόρων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση 1% σε ετήσια βάση σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο του 2017. H αύξηση προήλθε από τις ανατιμήσεις προϊόντων, οι οποίες προέκυψαν κατά κύριο λόγο από την αύξηση υφιστάμενων ή την επιβολή νέων έμμεσων φόρων, όπως είναι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αυξήσεις καταγράφηκαν στις ακόλουθες ομάδες αγαθών:

• 7,1% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός» κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών στον καπνό (κατά 10%). Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2017 αυξήθηκε ο πάγιος φόρος κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό και επιβλήθηκε Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

• 2,7% στην ομάδα «Στέγαση» λόγω αύξησης των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης (κατά 30%) και στο φυσικό αέριο (κατά 18,3%). Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2016 αυξήθηκε ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι διεθνείς τιμές.

• 7,3% στην ομάδα «Μεταφορές» λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά (κατά 4,3%), καθώς και στα αεροπορικά εισιτήρια (κατά 13,9%). Από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξήθηκε ο ΕΦΚ στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά και στο υγραέριο κίνησης.

• 1,3% στην ομάδα «Επικοινωνίες» λόγω αύξησης των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες (κατά 1,5%). Από την 1η Ιανουαρίου 2017 επιβλήθηκε τέλος 5% επί των λογαριασμών σταθερής τηλεφωνίας.

• 1,8% στην ομάδα «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια», λόγω αύξηση των τιμών σε εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενεία – κυλικεία (κατά 1%) και σε ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία (κατά 11%). Ο κλάδος επηρεάζεται από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είναι για παράδειγμα η σημαντική αύξηση του ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά, από 13% και 7% σε 24%.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, λοιπόν, το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις καταγράφονται στο πετρέλαιο θέρμανσης (30%), στο φυσικό αέριο (18,3%), στον καφέ (14%), στα αεροπορικά εισιτήρια (13,9%) και στο ελαιόλαδο (12,3%). Η αύξηση στις τιμές του ελαιολάδου αποδίδεται στην εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή που παρατηρείται φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή