Οι αγορές ανησυχούν από τον πόλεμο των λέξεων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ

Οι αγορές ανησυχούν από τον πόλεμο των λέξεων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον πόλεμο λέξεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγιάνγκ να επαναφέρει την αβεβαιότητα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι επενδυτές στράφηκαν χθες στα ασφαλή καταφύγια του ελβετικού φράγκου, του γιεν, του χρυσού αλλά και των κρατικών ομολόγων. Προχώρησαν, παράλληλα, σε μαζικές πωλήσεις μετοχών, οδηγώντας σε γενικευμένη υποχώρηση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που από τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης σημείωναν απώλειες σαφώς άνω του 1%. «Η γεωπολιτική έριξε κρύο νερό στις αγορές», ήταν το σχόλιο του Τζίο Κινάχαν, αναλυτή της TD Ameritrade, όταν αναφέρθηκε στη νευρικότητα που επικρατεί μεταξύ επενδυτών εν αναμονή των εξελίξεων.

Η στροφή στα θεωρούμενα ως τα πλέον ασφαλή κρατικά ομόλογα οδήγησε τις τιμές τους σε άνοδο και τις αποδόσεις γερμανικών, αμερικανικών και βρετανικών ομολόγων στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας, των λεγόμενων bunds, υποχώρησαν κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,42%, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 29 Ιουνίου, ενώ εκείνες των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου υποχώρησαν κατά 6 μ.β., στο 2,22%. Την ίδια στιγμή, το ελβετικό φράγκο ανέκτησε τη λάμψη του. Οχι μόνον ανακόπηκε η πτωτική πορεία που σημείωνε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά κατέγραφε τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει σημειώσει από τον Ιανουάριο του 2015, όταν η Τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε να το αποσυνδέσει από το ευρώ και το οδήγησε στα ύψη. Χθες, το παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης σημείωσε άνοδο 1% έναντι του δολαρίου, που κυμαινόταν το βράδυ στα 0,9638 ελβετικά φράγκα.

Ανάλογη πορεία σημείωσε, άλλωστε, και το ιαπωνικό γιεν, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,24% έναντι του δολαρίου, που κυμαινόταν το βράδυ στα 109,96 γιεν. Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών οδηγήθηκε χθες η τιμή του χρυσού που εκτινάχθηκε στα 1.274, 28 δολάρια η ουγγιά. Οπως επισήμανε ο Νάιμ Ασλαμ, αναλυτής στη Think Markets του Λονδίνου, «κάθε εγχειρίδιο οικονομικών αναφέρει πως σε αυτές τις περιπτώσεις οι επενδυτές σπεύδουν στα ασφαλή καταφύγια».

Ετσι, στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης να κλείνει με απώλειες 1,12% και τον CAC 40 του Παρισιού με πτώση 1,4%. Με πτώση 1,29% έκλεισε και ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης, με απώλειες 0,91% ο FTSE MIB του Μιλάνου και με υποχώρηση 0,59% ο FTSE 100 του Λονδίνου.

Πτωτικά εκινείτο μέχρι αργά το βράδυ και η Wall Street, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jοnes να υποχωρεί αργά το βράδυ κατά 0,37% και τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,31%. Ωστόσο, δεν έλειψαν οι αισιόδοξες φωνές που διέβλεψαν για ακόμη μία φορά ευκαιρίες στη συντονισμένη υποχώρηση. Σύμφωνα με την Τζάνετ Μπράουν, πρόεδρο της FundX Investment Group, «είναι μια ευκαιρία για να αγοράσει κανείς από τις διεθνείς αγορές». Η ίδια εκτιμά πως η χθεσινή αντίδραση των αγορών δεν θα διαρκέσει πολύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή