«ΚΕΠ ασθενών, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας»

«ΚΕΠ ασθενών, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μετατροπή των Τοπικών Μονάδων Υγείας που θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο του νέου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε ΚΕΠ για ασθενείς, λόγω έλλειψης γιατρών, προβλέπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), που για άλλη μία φορά ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «προκήρυξη-φιάσκο» για τη στελέχωση των μονάδων. Η ομοσπονδία, σχολιάζοντας την προκήρυξη 2.868 θέσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού που θα στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση μεγαλώνει τον στρατό συμβασιούχων σε ομηρία στο Δημόσιο για ψηφοθηρικούς λόγους», ενώ εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από γιατρούς.

Ειδικότερα, η προκήρυξη περιλαμβάνει 956 θέσεις ΠΕ ιατρών ειδικότητας γενικής ιατρικής πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και, ελλείψει γενικών ιατρών, οι θέσεις θα καλυφθούν με παθολόγους. Επίσης περιλαμβάνει και 239 θέσεις ΠΕ παιδιάτρων. «Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας άνεργος γενικός ιατρός», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ. «Ολοι εργάζονται σε περιφερειακά ή πολυδύναμα ιατρεία της χώρας για πέντε έτη και ύστερα από κρίση γίνονται μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ. Αμείβονται με τον μισθό του επιμελητή Β΄ (1.200 έως 1.300 ευρώ τον μήνα) και επίσης λαμβάνουν άλλα 600 ευρώ κατά μέσον όρο από εφημερίες κάθε μήνα. Πώς λοιπόν θα αφήσουν τις σίγουρες θέσεις που κατέχουν σήμερα για να κάνουν αίτηση πρόσληψης με διετείς συμβάσεις στελέχωσης των ΤΟΜΥ, με 1.200 ευρώ τον μήνα;» ρωτάει η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμώντας παράλληλα ότι ελάχιστοι έως καθόλου παθολόγοι και παιδίατροι θα κάνουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στο ίδιο πλαίσιο, υπενθυμίζει ότι με την προηγούμενη απόπειρα ανάπτυξης συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παραιτήθηκαν 4.000 γιατροί επειδή κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και του ιδιωτικού τους ιατρείου.

«Η κυβέρνηση λοιπόν θα συστήσει τις Τοπικές Μονάδες Υγείας με τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας (σ.σ. νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικό προσωπικό) σε ομηρία, με διετείς συμβάσεις, χωρίς γιατρούς. Οι εν λόγω Τοπικές Μονάδες θα μετατραπούν σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Ασθενών (ΚΕΑ), όπως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Το μόνο που θα κάνουν είναι να δίνουν πληροφορίες στους ασθενείς για τους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ και τα εφημερεύοντα φαρμακεία», σημειώνει η ομοσπονδία, ενώ καταλήγοντας στη δυσοίωνη πρόβλεψή της τονίζει ότι «την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα εξακολουθήσουν να την πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες» και «οι ώρες αναμονής και ταλαιπωρίας θα εξακολουθήσουν να είναι ατελείωτες στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή