Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη Β. Κορέα

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη Β. Κορέα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τις δοκιμές πυραύλων, τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις και τις κυρώσεις που επιβάλλονται τις τελευταίες δεκαετίες σχετικά με τον πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Παρακάτω απαντώνται ορισμένα βασικά ερωτήματα για το ζήτημα.

– Eχει η Βόρεια Κορέα πυρηνικά όπλα;

Ναι. Εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι οι Βορειοκορεάτες έχουν καταφέρει να σμικρύνουν πυρηνικά όπλα, αλλά δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο να τα μεταφέρουν ακέραια έως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2016, η Πιονγιάνγκ δημοσίευσε μία φωτογραφία του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν δίπλα στην πρώτη μικρού μεγέθους πυρηνική κεφαλή της χώρας. Εξετάσαμε προσεκτικά αυτήν την εικόνα και συμπεράναμε ότι η βόμβα –διαμέτρου δύο ποδιών περίπου, με εκρηκτικό φορτίο αντίστοιχο με αυτό των ατομικών βομβών που έριξαν οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο– θα μπορούσε να μεταφερθεί από έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.

– Τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος;

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε ομόφωνα το περασμένο Σάββατο να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα για την παραβίαση της απαγόρευσης δοκιμών πυραύλων και πυρηνικών όπλων. Ηταν η όγδοη φορά που επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Πιονγιάνγκ τα τελευταία 11 χρόνια.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα των δημοσιογράφων μας έδειξε ότι η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να βρίσκει τρόπους –συχνά παράνομους– για να χρηματοδοτεί τα οπλικά της προγράμματα. Βρήκαμε επίσης ότι η οικονομία της χώρας πηγαίνει απροσδόκητα καλά.

– Τι έχει πει ο πρόεδρος Τραμπ για τη Βόρεια Κορέα;

Λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του, ο κ. Τραμπ είπε ότι θα απέτρεπε τη Βόρεια Κορέα από το να αναπτύξει ένα όπλο ικανό να πλήξει τις ΗΠΑ, γράφοντας σε ένα tweet ότι «δεν θα συμβεί». Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε τον Απρίλιο, περιέγραψε τον κ. Κιμ «εξυπνοπούλι». Η Πιονγιάνγκ χρησιμοποιεί εδώ και καιρό εμπρηστική γλώσσα, απειλώντας μεταξύ άλλων να μετατρέψει τη Σεούλ σε «θάλασσα φωτιάς».

– Ποιος κινδυνεύει σε περίπτωση επίθεσης;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους είναι απίθανο να τερματίσουν μία ενδεχόμενη κρίση αποκλειστικά με στρατιωτικά μέσα: μια προληπτική επίθεση, όσο χειρουργικά ακριβής κι αν είναι, πιθανότατα θα προκαλέσει επιθετική απάντηση από την Πιονγιάνγκ. Στη νεότερη προειδοποίησή της, η Βόρεια Κορέα απείλησε την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Γκουάμ. Το 2013, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιτάχυναν την ανάπτυξη ενός προηγούμενου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στο νησί. Σύμφωνα με ανάλυση των New York Times, η απάντηση της Πιονγιάνγκ σε προληπτικό χτύπημα θα οδηγούσε στον θάνατο 30.000 αμάχων στη Νότια Κορέα, η πρωτεύουσα της οποίας βρίσκεται μόλις 35 μίλια από τα σύνορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή