Η τελευταία περιήγηση του «Θεοδώρα» της Σαμοθράκης

Η τελευταία περιήγηση του «Θεοδώρα» της Σαμοθράκης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πυρκαγιά που ξέσπασε, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, κατέστρεψε ολοσχερώς το περιηγητικό σκάφος «Θεοδώρα», το σήμα κατατεθέν της Σαμοθράκης και μία από τις πιο χαρακτηριστικές ατραξιόν της, που εκείνη την ώρα ήταν δεμένο στο λιμάνι των Θερμών, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει τον καθιερωμένο του πλου για τις πιο σπάνιας ομορφιάς παραλίες που δημιούργησε η φύση στο νησί.

Απώλεια

Η υπερπροσπάθεια των έξι πυροσβεστών που έσπευσαν στο σημείο συνοδεία τεσσάρων οχημάτων δεν κατέστη δυνατόν να φέρει αποτέλεσμα και περίπου δύο ώρες μετά η φωτιά κατασβέστηκε, αφήνοντας ωστόσο πίσω της μόνο το κουφάρι του περιηγητικού πλοίου. Για την τοπική κοινωνία της Σαμοθράκης η καταστροφή του «Θεοδώρα» αποτελεί μεγάλο πλήγμα, τόσο τουριστικά όσο και συναισθηματικά, καθώς επρόκειτο για ένα από τα σημεία αναφοράς του νησιού.

Το πλοιάριο «Θεοδώρα» για 19 συναπτά έτη, κάνοντας τον περίπλου του νησιού των Μεγάλων Θεών, έδινε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να κολυμπήσουν σε παραλίες όπου δεν υπήρχε πρόσβαση με άλλο μέσο.

Ξεκινώντας από το λιμάνι των Θερμών, εκεί όπου έμελλε να πέσει και η αυλαία, και φτάνοντας μέχρι την περίφημη παραλία Παχιά Αμμο, προσέφερε μια μαγευτική εμπειρία στα νερά του Θρακικού Πελάγους κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, με πλήθος ενδιάμεσες στάσεις σε μοναδικά φυσικά τοπία.

Ιδιοκτήτης του πλοίου είναι ο κ. Χρήστος Μόλαδος, που από το πρώτο του ταξίδι ήταν ο άνθρωπος ο οποίος βρισκόταν πίσω από το πηδάλιο του «Θεοδώρα». Η «Κ» επικοινώνησε με τη σύζυγο του καπετάνιου και ιδιοκτήτη του πλοίου, η οποία επιβεβαίωσε την ολική καταστροφή του, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζει αν και πότε θα μπορέσει να αντικατασταθεί. Εστίασε, όπως είναι προφανές, στο σοκ που υπέστη τόσο ο σύζυγος της όσο και η ίδια, βλέποντας την ιδιοκτησία τους να γίνεται παρανάλωμα του πυρός.

Με δεδομένο πως το «Θεοδώρα» ήταν το μοναδικό περιηγητικό σκάφος που έκανε τον γύρο του νησιού και προσέφερε πρόσβαση σε μέρη όπου δεν υπάρχει οδικό δίκτυο, η απουσία του είναι βέβαιο πως θα γίνει αισθητή.

Βυθισμένο στο λιμάνι

Του λόγου το αληθές επιβεβαίωσε ο κ. Νίκος Γαλατούμος, αντιδήμαρχος του Δήμου Σαμοθράκης, χαρακτηρίζοντας την καταστροφή του «Θεοδώρα» απώλεια για το νησί και εκφράζοντας τη θλίψη του εκ μέρους και των συμπολιτών του, βλέποντας με το πρώτο φως της ημέρας το άλλοτε κατάμεστο από τουρίστες σήμα κατατεθέν του νησιού να είναι πλέον ένα μισοβυθισμένο κουφάρι στο λιμάνι των Θερμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή