Έρευνα: Η μουσικοθεραπεία δεν βοηθάει τα παιδιά με αυτισμό

Έρευνα: Η μουσικοθεραπεία δεν βοηθάει τα παιδιά με αυτισμό

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μουσικοθεραπεία φαίνεται πως δεν βοηθάει τα παιδιά με Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού (ΔΑΦ), σε συνδυασμό με τις συνηθισμένες θεραπείες, σύμφωνα με τα ευρήματα μεγάλης παγκόσμιας κλινικής μελέτης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδία με ΔΑΦ από εννιά διαφορετικές χώρες, είχαν την ίδια βαθμολογία στα τεστ κοινωνικών δεξιοτήτων, ασχέτως με το αν είχαν κάνει μουσικοθεραπεία ή όχι.

«Η μουσικοθεραπεία, ως μια ακόμα υποστηρικτική παρέμβαση, δεν συμβάλλει στην βελτίωση των συμπτωμάτων του αυτισμού», δήλωσε ο συγγραφέας Κρίστιαν Γκολντ, του ερευνητικού κέντρου μουσικοθεραπείας Grieg Academy και του Uni Research Health στο Μπέργκεν της Νορβηγίας.

Οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές οδηγούν σε κοινωνικές, επικοινωνιακές και συμπεριφορικές προκλήσεις. Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών εκτιμά πως το 68% των παιδιών έχουν διαγνωσθεί με μια από τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος.

Για τη νέα αυτή έρευνα, οι ερευνητές στρατολόγησαν 364 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 4-7 χρονών από δέκα διαφορετικά κέντρα θεραπείας, κατά την χρονική περίοδο από το 2011 έως και το 2015. Τα κέντρα βρίσκονται στην Αυστραλία, Αυστρία, Βραζιλία, Ισραήλ, Ιταλία, Κορέα, Νορβηγία, Αμερική και Αγγλία.

Όλα αυτά τα παιδιά ακολούθησαν τις  καθιερωμένες, ανάλογα με την χώρα τους, θεραπευτικές μεθόδους για παιδιά με ΔΑΦ, αλλά μισά από αυτά τα παιδιά επιλέχθηκαν τυχαία για να κάνουν και επιπλέον μουσικοθεραπεία.

«Η μουσικοθεραπεία είναι μια από τις παρεμβάσεις που συνίστανται», δήλωσε ο κ. Γκολντ στο Ρόιτερς και συνέχισε λέγοντας ότι «μερικοί από τους γονείς που έχουν απογοητευτεί από τις συμπεριφορικές παρεμβάσεις, μπορεί να αντιμετωπίσουν την μουσικοθεραπεία ως ένα τρόπο για να νιώσουν τη χαρά του να είναι με το παιδί τους με φυσικό τρόπο».

Μετά από πέντε μήνες μουσικοθεραπείας, οι επιστήμονες δεν διέκριναν καμία σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων παιδιών, ως προς τις κοινωνικές τους δεξιότητες, βέβαια ο Γκολντ δήλωσε ότι «οι γονείς θα έπρεπε να συνεχίσουν τη μουσικοθεραπεία των παιδιών τους αν θεωρούν ότι ταιριάζει στις ανάγκες τους, αλλά να μην περιμένουν τρομερά αποτελέσματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή