Κλειστά παράθυρα κατά ινών αμιάντου στο λιμάνι της Πάτρας

Κλειστά παράθυρα κατά ινών αμιάντου στο λιμάνι της Πάτρας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Με αγωνία περιμένουν όσοι κατοικούν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά απέναντι από το παλιό λιμάνι της Πάτρας τα αποτελέσματα των μετρήσεων για τη διασπορά ινών αμιάντου, μετά την κατάρρευση υποστέγου την περασμένη Παρασκευή, που στοίχισε την ζωή σε έναν μετανάστη.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ), οι μετρήσεις έγιναν από εταιρεία που εδρεύει στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και διαθέτει διαπιστευμένο εργαστήριο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα το πρωί. Οι μετρήσεις έγιναν την επόμενη ημέρα από την κατάρρευση, για την ανίχνευση της αιωρούμενης συγκέντρωσης ινών αμιάντου στον χώρο του υποστέγου, στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και επί του ανατολικού πεζοδρομίου της λεωφόρου Οθωνος – Αμαλίας. Σύμφωνα με τον ΟΛΠΑ, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των μετρήσεων, αυτές θα επαναληφθούν μέσα σε δύο εβδομάδες. Πάντως, όπως ανέφεραν στην «Κ» επαγγελματίες της περιοχής, μηχανικοί τούς συνέστησαν, για καθαρά προληπτικούς λόγους, να μην ανοίξουν τα παράθυρα για μερικές ημέρες.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, έχει ξεκινήσει από το περασμένο Σάββατο η ήπια διαβροχή των υλικών της κατάρρευσης, για την αποφυγή αέριας ρύπανσης, ενώ εκπονήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης των υλικών, το οποίο όμως πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τη διεύθυνση περιβάλλοντος περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μετά την έγκρισή του, θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών Νίκο Κοντοέ, οι διαδικασίες για την απομάκρυνση των υλικών, διότι αυτά, όπως εξήγησε, «είναι υλικά που θέλουν ειδικό χειρισμό και σκοπεύουμε να το κάνουμε με όλους τους κανόνες που επιβάλλει το πρωτόκολλο».

Εκτός από το υπόστεγο με τον αμίαντο που κατέρρευσε, υπάρχει και δεύτερο κτίριο μέσα στο παλιό λιμάνι, στο οποίο έχει γίνει επικάλυψη με φύλλα αμιαντοτσιμέντου. Το κτίριο αυτό βρίσκεται κοντά στο ύψος της οδού Νόρμαν και –σύμφωνα με πληροφορίες– ο ΟΛΠΑ αναμένει τα αποτελέσματα στατικής επάρκειας, ώστε να αντικατασταθούν τα φύλλα αμιαντοτσιμέντου με φύλλα χαλκού. Πάντως δεν αποκλείεται έπειτα από όσα συνέβησαν, ο ΟΛΠΑ να προχωρήσει στην κατεδάφιση του υποστέγου.

Στο μεταξύ ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη λήψη μέτρων προστασίας στο κτίριο, όπου στεγάζονταν πριν από λίγα χρόνια οι υπηρεσίες λιμένα της Πάτρας, αλλά εκκενώθηκε, λόγω των ζημιών που υπέστη μετά τον ισχυρό σεισμό τον Ιούνιο του 2008. Οπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης, «κατ’ αρχάς θα εκκενωθεί το κτίριο, από όποιους έχουν μπει μέσα και στη συνέχεια θα διακοπούν, εάν υπάρχουν, παροχές ρεύματος και νερού. Επίσης, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την περίφραξη του χώρου, ενώ η αστυνομία θα επιτηρεί το κτίριο, με τη συνδρομή του Λιμεναρχείου, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό έβρισκαν κατά καιρούς στέγη μετανάστες, ενώ υπήρχαν και οδηγοί αυτοκινήτων που στάθμευαν τα οχήματά τους κάτω από υπόστεγο του «πληγωμένου» κτιρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή