Αναγκαία η μεταβατική περίοδος πριν από το Brexit για τις τράπεζες

Αναγκαία η μεταβατική περίοδος πριν από το Brexit για τις τράπεζες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηχηρή προειδοποίηση για τις επιπτώσεις που θα έχει στις βρετανικές τράπεζες ένα «σκληρό» Brexit, χωρίς μεταβατική περίοδο, προέβη χθες ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας Σαμ Γουντς. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ο κ. Γουντς προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί πολύ το κόστος λειτουργίας των τραπεζών και να καταστεί ιδιαιτέρως περίπλοκη η δουλειά των εποπτικών αρχών, αν ο βρετανικός χρηματοπιστωτικός τομέας χάσει το λεγόμενο «διαβατήριο» που επιτρέπει να δραστηριοποιείται στην Ε.Ε., χωρίς να του δοθεί χρονικό διάστημα για να προσαρμοσθεί στο νέο καθεστώς.

Οπως τόνισε, η ανησυχία του προκύπτει από τα πορίσματα των σχεδίων που έχουν εκπονήσει τράπεζες και ασφαλιστικές της Βρετανίας για τη μετάβαση σε νέα κατάσταση, που θα περιλαμβάνει μεγάλες μετακινήσεις θέσεων εργασίας και δραστηριοτήτων εκτός Βρετανίας. Η εποπτική επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας, της οποίας ηγείται ο κ. Γουντς, θα εξετάσει τώρα κατά πόσον αυτό το αρνητικό σενάριο εγκυμονεί κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Εχοντας εξετάσει 400 τέτοια σχέδια προσαρμογής, η εν λόγω επιτροπή διαπίστωσε πως πολλές εταιρείες ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν υφιστάμενα συμβόλαια. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται, άλλωστε, επιστολή του κ. Γουντς προς την Επιτροπή Οικονομικών του Βρετανικού Κοινοβουλίου, στην οποία τονίζει πως «είναι επιθυμητή μια ενδιάμεση περίοδος που θα δώσει στις εταιρείες της Βρετανίας και της Ε.Ε. τον χρόνο να προβούν στις αναγκαίες αλλαγές και να προσαρμοσθούν συντεταγμένα στη νέα σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε.».

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών έχει ασκήσει πιέσεις για μεταβατική περίοδο έως τριών ετών, μετά την επίσημη απόσχισή της τον Μάρτιο του 2019. Ορισμένοι υπουργοί, όμως, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ, επιμένουν ότι μια μεταβατική περίοδος με την ελευθερία κίνησης ανθρώπων να παραμένει σε ισχύ θα αποτελεί παραβίαση του πνεύματος που εξέφρασε πέρυσι το δημοψήφισμα για το Brexit.

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις των βρετανικών επιχειρήσεων για τους μισθούς των υπαλλήλων τους, δεν σκοπεύουν να προσφέρουν αυξήσεις μεγαλύτερες του 2% έως 3%.

Εν τω μεταξύ, η υποχώρηση της στερλίνας και η διαφαινόμενη ενίσχυση των Εργατικών εξωθούν τους Βρετανούς να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε ξένα νομίσματα. Οπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της βρετανικής τράπεζας HSBC, τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 23% η ζήτηση για τους λογαριασμούς της τράπεζας σε ξένο νόμισμα. Η εν λόγω τράπεζα διατηρεί τέτοιους λογαριασμούς σε 14 διαφορετικά ξένα νομίσματα, μολονότι η πλειονότητα των πελατών της επιλέγει το δολάριο ή το ευρώ. Στους πρώτους επτά μήνες του έτους έχει σημειωθεί ετήσια αύξηση 5% των λογαριασμών αυτού του είδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή