Το παρασκήνιο πριν από την κρατικοποίηση της RBS

Το παρασκήνιο πριν από την κρατικοποίηση της RBS

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To παρασκήνιο κρατικοποίησης της Royal Bank of Scotland (RBS), το 2008, αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ σε συνέντευξη που έδωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC. To «κεφάλαιο» της RBS είναι ένα από πιο δυσάρεστα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που ξέσπασε πριν από δέκα χρόνια. Ο λόρδος Ντάρλινγκ ενημερώθηκε ότι η RBS βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού έπειτα από τηλεφώνημα που έλαβε από τον πρόεδρο της τράπεζας, Τομ ΜακΚίλοπ. «Ημουν σε μία από τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., όταν με κάλεσε στο τηλέφωνο ο πρόεδρος της RBS. Με ενημέρωσε πως η τράπεζα βρισκόταν σε κατάσταση οικονομικής αιμορραγίας», ανέφερε ο πρώην Βρετανός αξιωματούχος. Οταν ρώτησε τον κ. ΜακΚίλοπ μέχρι πότε μπορεί να αντέξει η τράπεζα, εκείνος είπε ότι τα κεφάλαια θα έχουν εξαντληθεί νωρίς το απόγευμα της ίδιας μέρας. Η μοναδική επιλογή ήταν να αναλάβει το βρετανικό κράτος τον έλεγχο της RBS. Διαφορετικά θα επικρατούσε πανικός, με ανεπανόρθωτες επιπτώσεις σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Το βρετανικό κράτος ελέγχει μέχρι σήμερα το 71% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Κατά την άποψη του Αλιστερ Ντάρλινγκ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε ό,τι αφορά μια μελλοντική κρίση είναι ο εφησυχασμός. «Επειτα από λίγα χρόνια ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεχαστούν τα γεγονότα της κρίσης 2007 – 2009 και να έχουν απομακρυνθεί από το προσκήνιο όσοι τα έζησαν», σχολίασε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι έτσι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για το ξέσπασμα νέας κρίσης. Χθες ολοκληρώθηκε μία δεκαετία από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία οδήγησε την παγκόσμια οικονομία στη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Τζακ Λιου, υπουργός Οικονομικών και σύμβουλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, θυμάται αρκετά έντονα τις ημέρες της χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Δεν είχα ξαναζήσει μια κατάσταση όπου κάθε μέρα δημοσιοποιούνταν οικονομικά στοιχεία που ήταν διαφορετικά και χειρότερα από αυτά της προηγούμενης. Ετσι ήταν αδύνατον να υπολογίσει κανείς τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έπρεπε να ληφθούν», σχολίασε ο κ. Λιου. Ο σερ Τζον Γκιβ, υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και υπεύθυνος για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από το 2006 έως το 2009, θεωρεί ότι δεν είναι πιθανή η επανάληψη μιας τόσο καταστροφικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, επειδή οι τράπεζες διαθέτουν περισσότερα κεφάλαια και οι κανόνες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι αυστηρότεροι σε σχέση με το παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή