Η αντικοινωνική στάθμευση καλά κρατεί

Η αντικοινωνική στάθμευση καλά κρατεί

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο τροχόσπιτα με ξένες πινακίδες, ενδεχομένως αρχαιολατρών τουριστών, είχαν σταθμεύσει στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Αλλα δύο Ι.Χ. Ελλήνων «επέλεξαν» έναν πιο γρήγορο τρόπο να ψωνίσουν στο Κολωνάκι, οπότε ανέβηκαν στο πεζοδρόμιο και σταμάτησαν ακριβώς μπροστά στη βιτρίνα. Αυτές είναι ορισμένες αξιομνημόνευτες σκηνές, με τις οποίες έχουν έρθει αντιμέτωποι οι άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων, οι περισσότερες από τις μισές παραβάσεις που καταγράφηκαν το α΄ εξάμηνο του 2017 αφορούν αντικοινωνική στάθμευση. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο οι 390 δημοτικοί αστυνομικοί «έκοψαν» 53.336 κλήσεις σε οδηγούς οχημάτων που είχαν παρκάρει παράνομα. Εξ αυτών, το 53% των παραβάσεων είχαν προβεί σε αντικοινωνική στάθμευση, χωρίς να συνυπολογίζουν τις ανάγκες των συμπολιτών τους. Ετσι, 22% των οδηγών είχαν παρκάρει πάνω σε πεζοδρόμιο, 17% σε πεζόδρομο, 11% σε ράμπες ΑμεΑ και 3% πάνω σε πλατεία. Πέραν του προστίμου που επέβαλε η Δημοτική Αστυνομία, προχώρησε σε 647 περιπτώσεις στη χρήση της «δαγκάνας», που ακινητοποιεί το όχημα, ενώ σε 167 περιπτώσεις έφεραν τον γερανό για να τα απομακρύνει. Ακόμη, η Δημοτική Αστυνομία αφαίρεσε 10.787 πινακίδες. Εν προκειμένω, το 42% είχε παρκάρει σε πεζόδρομο και το 55% σε σημεία που απαγορεύεται με ειδική σήμανση η στάση και η στάθμευση.

Ως πιο… δημοφιλείς δρόμοι για παραβάσεις αναδείχθηκαν η Πατρ. Ιωακείμ στο Κολωνάκι με 1.341 καταγεγραμμένα παραπτώματα, η εμπορική Αγίου Μάρκου με άλλα 936 αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν η οδός Αμερικής (738), Θεσσαλονίκης (694), Χατζηχρήστου (404), Μιλτιάδου (398), Πεσμαζόγλου (370), Ερμού (338), Σόλωνος (312) και περιμετρικά της πλατείας Φιλικής Εταιρείας άλλα 260. «Ενθαρρύνουμε τη Δημοτική Αστυνομία να συνεχίσει με την ίδια προσήλωση να προστατεύει τον δημόσιο χώρο και το δικαίωμα των πολιτών να περπατούν ανεμπόδιστα στην πόλη τους», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σχολιάζοντας τον απολογισμό. «Εχει γίνει αντιληπτό στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Αθήνας ότι η μάχη κατά της αντικοινωνικής στάθμευσης είναι ουσιαστική και θεμελιώδης για τη λειτουργία της πόλης και δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα», τόνισε. Οι αριθμοί, άλλωστε, συναινούν στην αίσθηση ότι σταδιακά οι Αθηναίοι… συμμορφώνονται. Το πρώτο εξάμηνο του 2016, η Δημοτική Αστυνομία είχε βεβαιώσει 259.000 παραβάσεις, εκ των οποίων το 55% αφορούσε αντικοινωνική στάθμευση. Βέβαια, είχε προηγηθεί περίπου μια τριετία απουσίας της Δημοτικής Αστυνομίας, κατά την οποία επικράτησε ασάφεια ως προς τους κανόνες στάθμευσης, με συνέπεια η παράνομη στάθμευση να έχει φτάσει στο ζενίθ. Αλλά και παλαιότερα η εικόνα δεν ήταν καλύτερη. Το α΄ εξάμηνο του 2013 οι παραβάσεις ήταν 321.000 και το 2012 την ίδια περίοδο ήταν 231.000.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει και ο απολογισμός της λειτουργίας του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης: 184.231 παραβάσεις. Εξ αυτών, 55% δεν είχαν καταβάλει αντίτιμο, αν και είχαν σταθμεύσει σε σημείο με σχετική σήμανση, 23% είχαν παρκάρει σε θέσεις μόνιμων κατοίκων, χωρίς όμως να είναι, ενώ 4% είχαν υπερβεί το χρονικό όριο και δεν το ανανέωσαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή