BBC: Μυστήριο η απέλαση Κουβανών διπλωματών από την Ουάσινγκτον

BBC: Μυστήριο η απέλαση Κουβανών διπλωματών από την Ουάσινγκτον

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουάσινγκτον προχώρησε στην απέλαση δύο Κουβανών διπλωματών, μετά την εμφάνιση «μυστηριωδών σωματικών συμπτωμάτων» σε άτομα του προσωπικού στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρντμεντ, χωρίς όμως να έχουν δοθεί διευκρινιστικές απαντήσεις.

Κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι κάποια από τα άτομα αυτά είχαν απώλεια ακοής και ότι τα συμπτώματα παρουσιάστηκαν τον περασμένο χρόνο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει τους ισχυρισμούς αυτούς και ότι προτίθεται να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς για να διασαφηνίσει την κατάσταση. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αποκαλέσει την απέλαση των διπλωματών αδικαιολόγητη πράξη.

«Η Κούβα δεν έχει επιτρέψει, ούτε θα επέτρεπε ποτέ, να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της για οποιουδήποτε είδους ενέργεια εναντίον των διαπιστευμένων διπλωματών ή των οικογένειών τους», δήλωσε το Υπουργείο.

Η απώλεια ακοής θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποιου είδους ηχητική συσκευή εκπέμπει ηχητικά κύματα που μπορεί να προκαλέσουν κώφωση και που τοποθετήθηκε έξω από τα σπίτια των διπλωματών.

Παρά το γεγονός ότι κανένα από τα συμπτώματα των Αμερικανών διπλωματών δεν ήταν απειλητικό για τη ζωή του, αρκετοί από αυτούς επέστρεψαν στις ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον και η Αβάνα αποκατέστησαν τους δεσμούς τους μόλις το 2015, μετά από 50 χρόνια έχθρας μεταξύ των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή