Η αρχιτεκτονική της σωστής διακυβέρνησης

Η αρχιτεκτονική της σωστής διακυβέρνησης

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλαιά όσο οι δημοκρατίες που εκπροσωπούν, τα κτίρια των Κοινοβουλίων ανά τον κόσμο αποκαλύπτουν πολύτιμες πληροφορίες όχι μόνο σχετικά με τις αρχιτεκτονικές τάσεις που επικρατούσαν την εποχή της κατασκευής τους (στην πλειονότητά τους αποτελούν έργα του 19ου αιώνα), αλλά και τον τρόπο διακυβέρνησης κάθε χώρας εκείνη την περίοδο, αν όχι έως τις μέρες μας. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι Max Cohen de Lara και David Mulder van der Vegt του ολλανδικού αρχιτεκτονικού γραφείου ΧΜL, οι οποίοι μελέτησαν τη διάταξη των αιθουσών Κοινοβουλίων στα 193 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όλες οι αίθουσες μπορούν να ταξινομηθούν σε πέντε κατηγορίες: στην Ευρώπη, οι θέσεις των βουλευτών συχνά σχηματίζουν ένα ημικύκλιο εμπνευσμένο από τα αρχαία θέατρα, γεγονός που, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες και συγγραφείς του βιβλίου «Parliament», υποδηλώνει την πρόθεση να επιτευχθεί κλίμα συναίνεσης. Πιο απολυταρχικά καθεστώτα, όπως η Κούβα, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα, τείνουν να προτιμούν μια διάταξη που παραπέμπει σε σχολική τάξη, με τα έδρανα να «βλέπουν» μπροστά. Οι αντικριστοί πάγκοι, κατάλοιπο της βασιλικής αυλής της μεσαιωνικής Αγγλίας, παραμένουν σε χρήση στη Βρετανία, καθώς και σε αρκετές από τις πρώην αποικίες της, από τη Σιγκαπούρη έως τη Ζιμπάμπουε. Μόνο 11 από τις 193 χώρες, μεταξύ των οποίων η Σλοβενία και το Ουζμπεκιστάν, έχουν επιλέξει να τοποθετήσουν τις θέσεις σε κύκλο. Πρόκειται για την πιο σύγχρονη διάταξη, η οποία σύμφωνα με τους μελετητές είναι πιστή στην αρχή της δημοκρατικής ισότητας.

Το βιβλίο «Parliament» κυκλοφορεί στα αγγλικά από τις εκδόσεις Ιdea Books. Σκίτσα και πανοραμικές φωτογραφίες των Κοινοβουλίων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα parliamentbook.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή