Τα παραλειπόμενα μιας δίκης αναρχικών

Τα παραλειπόμενα μιας δίκης αναρχικών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στις 29 Ιουλίου επιτεθήκαμε στους στρατοπεδευμένους μπάτσους στην οδό Βουλγαροκτόνου. Το κράτος προσπαθεί να επιβάλει την αστυνομική κυριαρχία στα Εξάρχεια. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προκλητική προφυλάκιση ενός αγωνιστή: του Παναγιώτη Ζ.». «Την Πέμπτη 3 Αυγούστου επιτεθήκαμε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” με χρώματα και πυροσβεστήρες. Η δράση έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης στο σύντροφο Παναγιώτη Ζ.». Πρόκειται για αποσπάσματα από κείμενα που αναρτήθηκαν στο Athens Indymedia, το πρώτο μετά την επίθεση με μολότοφ στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη (29.7.2017) και το δεύτερο μετά το «ντου» στον φιλικά προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο (3.8.2017).

Ποιος όμως είναι ο Παναγιώτης Ζ. και τι μεσολάβησε από τη σύλληψή του μέχρι σήμερα; Ο 26χρονος αναρχικός συνελήφθη αργά το βράδυ της 25ης Ιουλίου από αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας. Τον εντόπισαν έξω από σπίτι φιλικού του προσώπου, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εις βάρος του εκκρεμούσε από τις 9 Mαΐου 2017 ένταλμα του τακτικού ανακριτή για συμμετοχή σε εμπρηστικές επιθέσεις στα Εξάρχεια. Κατηγορείται ότι στις 6 Νοεμβρίου 2012 μαζί με ακόμα ένα άτομο πυρπόλησε ένα σταθμευμένο Ι.Χ. κοντά στην πλατεία Εξαρχείων καθώς και το πυροσβεστικό όχημα που είχε προστρέξει για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Προφυλακίστηκε με μόνο επιχείρημα –όπως καταγγέλλεται– ότι δεν είχε δηλώσει σταθερή διεύθυνση κατοικίας και επομένως ήταν ύποπτος φυγής.

Ο Παναγιώτης Ζ., πάντως, είχε και το 2010 βρεθεί ενώπιον του ανακριτή, κατηγορούμενος όχι για ανάμειξη σε επεισόδια ή παρεμφερή αδικήματα αλλά για διακίνηση ποσότητας χασίς από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2010 (σε ηλικία 19 ετών) η αστυνομία τον είχε συλλάβει μαζί με ακόμα έξι άτομα για μεταφορά 156 κιλών χασίς από τα Ιωάννινα στη Φυλή Αττικής. Η έρευνα δεν είχε γίνει από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών αλλά από την Κρατική Ασφάλεια που, σύμφωνα με μια εκδοχή, είχε «ανοίξει» κινητά τηλέφωνα σε αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών για τους δράστες του εμπρησμού της Marfin. Στην κατοχή του Παναγιώτη Ζ. δεν είχαν βρεθεί ναρκωτικά παρά μόνο κροτίδες, ένα σφυρί, γάντια και μία αντιασφυξιογόνος μάσκα.

Το πρωί της 26ης Ιουλίου 2017, την επομένη δηλαδή της πρόσφατης σύλληψης του Παναγιώτη Ζ., περίπου 20 αναρχικοί συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων καθώς και έξω από το κτίριο του Εφετείου, στην οδό Λουκάρεως, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον διωκόμενο «σύντροφό» τους. Ο 26χρονος άλλωστε φέρεται να κατέχει περίοπτη θέση στη λίστα της Κρατικής Ασφάλειας με τους 50 πλέον δραστήριους αντιεξουσιαστές των Εξαρχείων και χαίρει αναγνώρισης από τους λεγόμενους αναρχικούς της «δράσης». Τόσης, που δύο από τους συντρόφους του αποπειράθηκαν (σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.) να ανοίξουν την πόρτα του περιπολικού και να τον απελευθερώσουν.

Δύο από αυτούς συνελήφθησαν και περνούν σήμερα από δίκη κατηγορούμενοι για απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου, απόπειρα διακεκριμένης φθοράς, απειλή, αντίσταση κ.ά. Πρόκειται για νεαρούς ηλικίας 22 και 23 ετών, γνώριμους στους αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας για συμμετοχή τους σε επεισόδια. Ο πρώτος ταυτοποιήθηκε πρόσφατα ως μέλος ομάδας αντιεξουσιαστών που τον Μάιο προκάλεσε φθορές σε ακυρωτικά μηχανήματα και ΑΤΜ τραπεζών στον σταθμό του μετρό στην Ομόνοια, ενώ παλαιότερα (άνοιξη του 2015) είχε συλληφθεί για συμμετοχή στην κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ. Εις βάρος του 23χρονου, αντίστοιχα, εκκρεμούν περιοριστικοί όροι καθώς είχε ταυτοποιηθεί ως δράστης της επίθεσης εναντίον του διοικητή της Τροχαίας Αθηνών, τον Αύγουστο του 2016. Ομάδες και συνελεύσεις αναρχικών έχουν απευθύνει καλέσματα για συγκέντρωση αλληλεγγύης, σήμερα, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Οι αστυνομικοί στη ΓΑΔΑ εμφανίζονται ανήσυχοι για το ενδεχόμενο επεισοδίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή