Γιώργος Καμίνης: Δεξαμενές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάσει–κερδίσει, ο Γιώργος Καμίνης είναι ήδη κερδισμένος. Χάσει–κερδίσει ο Καμίνης, κερδισμένη είναι ήδη και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ο δήμαρχος έχει ήδη κερδίσει τη μετάταξή του στην κεντρική πολιτική σκηνή – μετάταξη που φαντάζει πολύ ευνοϊκότερη από τη διεκδίκηση μιας τρίτης δημαρχιακής θητείας.

Η Συμπαράταξη έχει ήδη κερδίσει γιατί, χάρη στην εισπήδηση του δημάρχου, σπάει τα τοιχώματα της πασοκικής δεξαμενής, όπου φαίνονταν έτοιμοι να αλληλοσπαραχθούν οι οικόσιτοι κροκόδειλοι.

Eτσι συντελείται το παράδοξο να θεωρείται κέρδος για το ΠΑΣΟΚ το ενδεχόμενο ότι μπορεί, πλέον, να τεθεί υπό την ηγεσία ενός προσώπου που δεν υπήρξε ποτέ μέλος του. Οι φοβίες που διεγείρει αυτό το ενδεχόμενο αποτυπώθηκαν ήδη στις πρώτες, αντανακλαστικές αντιδράσεις.

Την ώρα που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναγνώριζε το κέρδος, τα παραπασοκικά συστήματα αναγνώριζαν τον κίνδυνο. Γι’ αυτό και έσπευσαν να ταξινομήσουν την υποψηφιότητα Καμίνη με παραδοσιακούς, εσωκομματικούς όρους. Ο δήμαρχος έπρεπε να είναι ή δάκτυλος του Σημίτη ή βλαστός της τέφρας των «58» – αφού τους «58» ως συγκροτημένη συλλογικότητα τους έχει προ πολλού πατήσει το τρένο. Eπρεπε να είναι, τέλος πάντων, κάτι που να τον σχηματοποιεί εύκολα ως εσωκομματικό αντίπαλο.

Στην εκκίνηση, πάντως, φαίνεται ότι άλλα είναι τα χαρακτηριστικά που καθιστούν ευάλωτη την υποψηφιότητα Καμίνη: Το πρώτο το αναγνώρισε εμμέσως και ο ίδιος με την παρθενική προεκλογική του διαρροή, αυτοσυστηνόμενος ως «ο πιο πολιτικός δήμαρχος» – μαρτυρώντας έτσι ότι σε αυτήν την αναμέτρηση θα προτιμούσε μάλλον να κριθεί γενικώς ως πολιτικός, παρά ως δήμαρχος.

Το δεύτερο τρωτό σημείο είναι το επονομαζόμενο «σημείο Τζι» – χάρη στην αναλογία με την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα στη Ν.Δ. Oπως ο περιφερειάρχης, έτσι και ο δήμαρχος θα αντιμετωπίσει τον ισχυρισμό ότι ως εξωκοινοβουλευτικός δεν μπορεί να ηγηθεί ενός σχήματος που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα κοινοβουλευτικό κόμμα.

Αυτό που επίσης φάνηκε στην εκκίνηση είναι το ατού της υποψηφιότητας του δημάρχου: Δεν έχει καμία οργανωτική συνάφεια με τις συνιστώσες της Συμπαράταξης, ούτε και μπορεί να ταυτιστεί με κάποια από τις γύψινες κεφαλές της.

Μπορεί αυτό να του στερεί τη δυνατότητα να επιτηρήσει τη διαδικασία· του δίνει όμως τον αέρα του «αντισυστημικού» απέναντι στο παλαιοκομματικό κατεστημένο – τον αέρα του κατά κυριολεξία «outsider», που έχει επανειλημμένως αποδειχτεί ούριος σε ανοιχτές εκλογές.

Αρκεί το εκλογικό σώμα που θα διαμορφωθεί να είναι εξίσου χειραφετημένο από κομματικούς μηχανισμούς. Αρκεί δηλαδή να είναι ευρύ ή –όπως το υπολογίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια όσοι έχουν εκλογική πείρα– «εξαψήφιο». Χάρη στον Καμίνη, το μέτρημα έχει ήδη αρχίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή