ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κατσικάκι κοκκινιστό με κρασί και κανέλα από την Κέα

Μυρσίνη Λαμπράκη

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Κατσίκι, Κρέας, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο, Αλκοόλ, Μπαχαρικά

Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα+10΄

Με ντόπιο κατσίκι και το δικό τους κόκκινο κρασί, το Μαυρούδι, μαγειρεύουν οι Τζιώτες τη συνταγή αυτή. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε ένα κόκκινο κρασί με σώμα, π.χ. ένα Αγιωργίτικο, ή άλλο κόκκινο κρασί της αρεσκείας μας.

Υλικά (για 4 άτομα)
  • 1½ κιλό κατσίκι, από μπούτι και σπάλα, κομμένο σε μερίδες
  • 4 μέτριες ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές, κατά προτίμηση σαντορινιός, διαλυμένος σε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • λίγη ζάχαρη
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3 - 4 κόκκοι μπαχάρι
  • τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τις μερίδες του κρέατος μέχρι να ροδίσουν όσο γίνεται από όλες τις πλευρές.

Σβήνουμε με το κρασί και, όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, τον διαλυμένο πελτέ, την κανέλα, το μπαχάρι, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και νερό ίσα να σκεπάζει το κρέας.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.

Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό επιπλέον. Αν, όμως, στο τέλος του μαγειρέματος υπάρχουν παραπανίσια υγρά, τραβάμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα, βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει και τότε ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα.

Πετάμε την κανέλα και τα μπαχάρια, προσθέτουμε το δυόσμο, ανακινούμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για 10 -  15 λεπτά. Σερβίρουμε με ένα απλό λευκό ρύζι ή με πατάτες τηγανητές.   

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ