Να κεράσουμε ένα λικεράκι;

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά του Βεζούβιου, στον κόλπο της Νάπολης, βρίσκεται το Σορέντο, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη που ο αέρας της μοσχοβολάει λεμονανθούς, αφού εδώ υπάρχουν φυτεμένες οι πλέον ονομαστές λεμονιές της Ευρώπης οι οποίες παράγουν τα περίφημα «limoni di Sorrento», μια ποικιλία που λέγεται ότι έφεραν οι Άραβες στην περιοχή. 

Πριν από 20 αιώνες, οι απανθρακωμένες λεμονιές στους κήπους των σπιτιών της Πομπηίας αποκαλύπτουν ότι τα λεμόνια κατείχαν σημαντική θέση στις κουζίνες των προκομμένων κυράδων της εποχής. Λεμονάδες, γλυκά, σιρόπια κι ανάμεσά τους σίγουρα θα είχε περίοπτη θέση ένα λικεράκι-ελιξίριο: το Limoncello. Ένα λικέρ που εδώ και πολλές πολλές δεκαετίες είναι το απαραίτητο κέρασμα σ’ όλα τα σπίτια του Σορέντο και της ευρύτερης περιοχής της Νάπολης.

Αλκοόλ, ζάχαρη, νερό και φλούδες από τα τοπικά λεμόνια είναι τα τέσσερα απλά υλικά για το γευστικότατο ποτό, που άρχισε να ξεφεύγει από τα σπιτικά ντουλάπια και να κυριαρχεί στις αγορές του κόσμου κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Από το 2000 τα λεμόνια του Σορέντο χαρακτηρίστηκαν προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και το αυθεντικό λικέρ Limoncello θα πρέπει να παράγεται 100% από λεμόνια αυτής της ποικιλίας, που καλλιεργούνται αποκλειστικά στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Οδηγίες χρήσης

– Το Limoncello πίνεται πάντα παγωμένο και ποτέ σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί τότε βγάζει την «πίκρα» του λεμονιού.

– Είναι ένα λικέρ σχεδόν άμεσης κατανάλωσης, γιατί δεν περιέχει συντηρητικά. Πρέπει να πίνεται φρέσκο, έτσι ώστε το φρούτο να διατηρεί τα αρώματα και τη γεύση του.

 

Πριν από εσάς για εσάς…

Δοκιμάσαμε Limoncello που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και σας προτείνουμε.

Villa Massa (16,80€), σε ένα χαρακτηριστικό πλακέ μπουκάλι με κλασική, παραδοσιακή γεύση, αλλά και Villa Massa Limoncello Cream (17,80€), συμπληρωμένο με ανάλαφρη κρέμα γάλακτος σε ένα ιδιαίτερο λικέρ που πίνεται παγωμένο. 

Limoncello di Sorrento (15,30€), φρέσκο και λεμονάτο από την περιοχή του Αμάλφι, που κυκλοφορεί και στην bio εκδοχή του από λεμόνια βιολογικής καλλιέργειας, Limoncello di Sorrento da Agricultura Biologica (16,80€), πολύ φινετσάτο και ισορροπημένο χωρίς υπερβολική γλύκα.

Luxardo Limoncello (15,90€), από το γνωστό οίκο των λικέρ, με το λεμόνι να παίζει πρώτο βιολί και να ισορροπεί ευγενικά με τη ζάχαρη.

Limoncello Russo (16,50€), από τις πιο διάσημες ετικέτες του λικέρ στην Ιταλία, εγκλωβίζει στο μπουκάλι το στιλ του Αμάλφι απ’ όπου προέρχεται.

Libera liqueur λεμόνι με λουΐζα (9,70€). To δικό μας Limoncello, από την εξαιρετική ποτοποιία Άβαντες στην Εύβοια, όπου η οινολόγος Χαρά Κατσού, μεταξύ άλλων, φτιάχνει αυτό το υπέροχο λικέρ εκχυλίζοντας φρέσκες φλούδες από τα λεμόνια του κήπου της και συμπληρώνοντας με φύλλα από τη διπλανή λουΐζα. Απλά καταπληκτικό! ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή