Ένας τυχερός άνθρωπος

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αύγουστος δεν έχει ειδήσεις… Μια φράση που ανακλούσε την αγωνία του αρχισυντάκτη στις παλιές, παραδοσιακές εφημερίδες, όταν οι αίθουσες σύνταξης ομφαλοσκοπούσαν στα καθ’ ημάς και έβγαζαν από «το ψυγείο» ειδήσεις ανάλαφρες και διαχρονικές, για να καλύψουν τις άδειες σελίδες του πιο ράθυμου μήνα του χρόνου. 

Ο φετινός Αύγουστος, όμως, μας έφερε μια θλιβερή είδηση. Την έκλεψε από τον Ιούλιο, που με τη σειρά του μας έκλεψε μία από τις αληθινές ακτιβίστριες της φιλοζωίας· την Ιωάννα Καραγκούνη. Από την Εύη Κυρατζή, που την έζησε από κοντά, ένας απολογισμός που δύσκολα χωράει σε τετρακόσιες λέξεις. Και από μένα, καλό κουράγιο στο διάδοχό της, Βαγγέλη Παλαιοδήμο, που έχει πολλή δουλειά να κάνει και πολύ μεγάλο κενό να αναπληρώσει…  

«Η Πρόεδρος της πρώτης μεγάλης Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, Ιωάννα Γκαραγκούνη, έφυγε στις 23 Ιουλίου 2017, έχοντας γράψει με αξιοπρέπεια και απαράμιλλη εντιμότητα ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας στην ελληνική ζωοφιλική κοινότητα. Άφησε παρακαταθήκη το ήθος και την αγωνιστικότητα στην προστασία και τη διάσωση των ζώων συντροφιάς, σε μια χώρα που ακόμη ταλανίζεται από το πρόβλημα των αδέσποτων.   

Ως την τελευταία ημέρα της ζωής της, σε ηλικία 88 ετών, δεν σταμάτησε να αγωνιά και να αγωνίζεται για την ανθρώπινη μεταχείριση των κατοικιδίων και κυρίως για τη νόμιμη διαχείριση των αδέσποτων, κατευθύνοντας ακούραστα τους συνεργάτες της και τα μέλη της Συνομοσπονδίας.  

Δυναμική και αγωνιστική από τη φύση της, αφιέρωσε με πάθος τη ζωή της στο έργο της Συνομοσπονδίας, μέσα από ανιδιοτελείς αγώνες και προσωπικό οικονομικό τίμημα. Πολέμια της παρανομίας και της εκμετάλλευσης των ζώων, υπήρξε συνεπής υπέρμαχος της ελληνικής αλλά και ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσον αφορά τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς. 

Ήταν η Ιωάννα αυτή που, πριν από 16 χρόνια, κατάργησε τον απαράδεκτο “μπόγια” από τους δρόμους. Έλεγε συχνά πως η Ελλάδα δεν κατάφερε να λύσει το θέμα των αδέσποτων, “αλλά δεν τα πυροβολούμε στο δρόμο και δεν τους κάνουμε ευθανασία κάθε τόσο στα καταφύγια, για να χωρέσουν τα επόμενα”. Συνέβαλε στην πάταξη κάθε μορφής εμπορευματοποίησης των κατοικιδίων και μπλοκάρισε πολλές φορές παράνομες, εμπορικές, μαζικές αποστολές ζώων προς τη Βόρεια Ευρώπη, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει τα πυρά όσων υποστηρίζουν πως τα αδέσποτα της Ελλάδας μπορούν να “υιοθετηθούν” με τιμή πώλησης σε άλλες χώρες, με γεμάτα καταφύγια ζώων. 

Η ΣΥ.ΖΩ.ΣΩ.ΕΛ, υπό την κατεύθυνση της Ιωάννας, συνέδραμε στην αλλαγή της νομοθεσίας και την κατοχύρωση δικαιωμάτων των κατοικιδίων. Επίσης συνέβαλε τα μέγιστα στη θεσμοθέτηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου προστασίας των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, ένα νομοσχέδιο ζωοκεντρικό, απαλλαγμένο από την ανθρωπογενή κυριαρχία πάνω στο φυσικό περιβάλλον. Συνεργάστηκε με τους επίσημους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς για την πάταξη του φαινομένου της παράνομης περισυλλογής και εμπορίας ζώων, την κατοχύρωση της ιχνηλασιμότητας και την επίβλεψη της Βάσης Δεδομένων από το μοναδικό αρμόδιο φορέα· το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Δε χωράει το έργο της σε λίγες γραμμές. Χωράει ωστόσο η ευχή να συνεχίσει η Συνομοσπονδία στο δρόμο που εκείνη χάραξε, με την ίδια εντιμότητα στον αγώνα για τα δικαιώματα των πιστών και ανυπεράσπιστων φίλων μας». 

Οι τυχεροί άνθρωποι ζουν μετά το θάνατό τους, μέσα από τις ιδέες που αφήνουν πίσω τους. Η Ιωάννα ήταν ένας τυχερός άνθρωπος. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή