Απειλητικός ξανά ο Τραμπ κατά Β. Κορέας

Απειλητικός ξανά ο Τραμπ κατά Β. Κορέας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Κλιμακώνει τη ρητορική εναντίον της Βόρειας Κορέας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι όσα είπε περί αντιμετώπισης της Πιονγιάνγκ με «φωτιά και οργή», ίσως να μην αντικατοπτρίζουν το μέγεθος των πραγματικών προθέσεων της Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως θα ήταν καλύτερο για την Πιονγιάνγκ να συνεργαστεί, διαφορετικά θα βρεθεί σε δύσκολη θέση «όπως λίγα έθνη στο παρελθόν», προσθέτοντας ότι η προηγούμενη δήλωσή του (περί «φωτιάς και οργής») «ίσως και να μην ήταν τόσο σκληρή». Ανέφερε επίσης πως η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να αισθάνεται «πάρα πολύ νευρική» αν αποφάσιζε να κάνει «οτιδήποτε ενάντια στις ΗΠΑ». Πάντως, η Πιονγιάνγκ είχε νωρίτερα απορρίψει τις προηγούμενες προειδοποιήσεις Τραμπ, παρουσιάζοντας, μάλιστα, λεπτομερή σχέδια για πυραυλική επίθεση κατά της αμερικανικής νησιωτικής κτήσης Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ειδικοί εκτιμούν ότι τα σχέδια επίθεσης κατά της Γκουάμ που παρουσίασε η Βόρεια Κορέα ενισχύουν σε επικίνδυνο βαθμό την ένταση. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του επικεφαλής των πυραυλικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, στρατηγού Κιμ Ρακ Γκιομ, «οι πύραυλοι Χουασόνγκ-12 θα εκτοξευθούν από τον κορεατικό λαϊκό στρατό, για να διασχίσουν τον ουρανό πάνω από τις επαρχίες Σιμάνε, Χιροσίμα και Κοΐτσι της Ιαπωνίας. Θα ταξιδέψουν 3.357 χλμ. σε διάστημα 1.065 δευτερολέπτων, για να πλήξουν τα ύδατα 30-40 χλμ. από την Γκουάμ».

Ο αμερικανικός 7ος στόλος διαθέτει αυτήν τη στιγμή έξι πλοία εξοπλισμένα με το αντιπυραυλικό σύστημα «Αιγίς», ικανό να αναχαιτίσει εν πτήσει τους βορειοκορεατικούς πυραύλους. Η Σεούλ απηύθυνε, από την πλευρά της, έκκληση στη Βόρεια Κορέα ώστε να πάψει κάθε προκλητική ενέργεια, ικανή να οξύνει την ένταση στην περιοχή. Στο μεταξύ, «επιχείρηση ελεύθερης ναυσιπλοΐας» πραγματοποίησε χθες αμερικανικό αντιτορπιλικό στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, πλησιάζοντας σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τεχνητό νησί κινεζικής κατασκευής στη θαλάσσια περιοχή. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και κινεζικού δικαίου και κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι πλήττουν την κυριαρχία και ασφάλεια της χώρας. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Πενταγώνου, το αντιτορπιλικό «Τζον Μακέιν» έπλευσε κοντά στον ύφαλο Μίστσιφ του νησιωτικού συμπλέγματος των Σπράτλι, το οποίο διεκδικείται από την Κίνα, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.

Την ίδια ώρα, έκκληση αποκλιμάκωσης της μεταξύ τους έντασης απηύθυνε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα. «Καλούμε όλες τις πλευρές να μετριάσουν τη στάση τους», είπε ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος Τύπου του κ. Γκάμπριελ, ο οποίος προσέθεσε ότι η στρατιωτική οδός δεν είναι δυνατόν να αποτελεί τη λύση για την επίτευξη αποπυρηνικοποιημένης κορεατικής χερσονήσου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή