50.000 εργαζόμενοι στην Υγεία απείχαν από την αξιολόγηση

50.000 εργαζόμενοι στην Υγεία απείχαν από την αξιολόγηση

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σθεναρή αντίσταση στη διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα επέδειξαν και φέτος οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων –που θριαμβολογεί ότι είναι «ο πρώτος συνδικαλιστικός φορέας στο Δημόσιου που κήρυξε απεργία-αποχή από την αξιολόγηση»– 50.000 εργαζόμενοι επέστρεψαν ασυμπλήρωτα τα φύλλα αξιολόγησης σε 100 νοσοκομεία και μονάδες πρόνοιας όπου μοιράστηκαν έως τώρα, με το ποσοστό αποχής να ανέρχεται στο 98%. Κατά την ομοσπονδία, παρότι οι υπάλληλοι απειλούνται από τους διοικητές των νοσοκομείων με πειθαρχικές διώξεις, «δεν έχει καμφθεί σε κανέναν εργαζόμενο η αρνητική του στάση».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι στην Υγεία αρνούνται τη διαδικασία αξιολόγησης. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2014, με την ίδια αιτιολογία, ότι δηλαδή η αξιολόγηση θα επιφέρει μισθολογικές και υπηρεσιακές μεταβολές στους εργαζομένους. Για την εν εξελίξει αξιολόγηση η ομοσπονδία έχει ένα επιπλέον «πάτημα»: την καθυστέρηση στη συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων Κρίσης των Προϊσταμένων και την –όπως καταγγέλλει– «παράνομη καρατόμηση με αποφάσεις των διοικητών των νοσοκομείων 800 προϊσταμένων από τους συνολικά 2.100» και αντικατάστασή τους από «άλλους αρεστούς υπαλλήλους».

Οπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, «για την κατάσταση λοιπόν της δημόσιας διοίκησης δεν ευθύνεται η δική μας άρνηση στην αξιολόγηση, αλλά οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις» και υποστηρίζει ότι, «εάν συμμετείχαμε στην αξιολόγηση, οι διοικητές των νοσοκομείων θα παρενέβαιναν στους προϊσταμένους αξιολογητές που είναι ευάλωτοι, αφού είναι τοποθετημένοι με ανάθεση και όχι με κρίση για να κατηγοριοποιήσουν τους υπαλλήλους όχι με βάση την υπηρεσιακή τους εικόνα, αλλά με κομματικά κριτήρια». Η ομοσπονδία ανακοινώνει ότι οι εργαζόμενοι στην Υγεία «θα επιμείνουν στην άρνησή τους», λέγοντας ότι «η ΠΟΕΔΗΝ δεν φοβάται τις αξιολογήσεις. Οι ασθενείς αξιολογούν καθημερινά τους νοσηλευτές και τους άλλους επαγγελματίες Υγείας και τους βάζουν βαθμό άριστα».

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο η ΠΟΕΔΗΝ είχε καλέσει τους υπαλλήλους των νοσοκομείων να επιστρέφουν ασυμπλήρωτες τις εκθέσεις αξιολόγησης. Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που σε ανακοίνωσή του κατηγορούσε την ΠΟΕΔΗΝ ότι «επιλέγει συνειδητά την παρακώλυση της δημοκρατικής μεταρρύθμισης της διοίκησης, ρίχνοντας κατ’ ουσίαν νερό στον μύλο των πλέον ακραίων συντηρητικών-νεοφιλελεύθερων κύκλων, που εποφθαλμιούν για να στοχοποιήσουν και να συκοφαντήσουν για μία ακόμη φορά τη δημόσια διοίκηση και τους λειτουργούς της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή