Αποκλιμάκωση αποδόσεων στα εταιρικά ομόλογα

Αποκλιμάκωση αποδόσεων στα εταιρικά ομόλογα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίπεδο του 3,74% διαμορφώνεται σήμερα ο μέσος όρος απόδοσης των πέντε εταιρικών ομολόγων που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Την ίδια ώρα τα δύο κρατικά ομόλογα, το 2ετές και το 5ετές, εμφάνιζαν την Πέμπτη απόδοση 3,15% και 4,55% αντίστοιχα. Οπως υποστηρίζουν στην «Κ» διαχειριστές χαρτοφυλακίων ομολόγων, ο σημερινός μέσος όρος απόδοσης των εταιρικών ομολόγων κρίνεται θετικός, αφού οι εταιρείες ωφελούνται από την αποκλιμάκωση που παρατηρείται στα κρατικά ομόλογα. Ωστόσο θα μπορούσε να είναι ακόμη χαμηλότερες οι αποδόσεις με βάση την αξία των επιχειρήσεων, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι εισηγμένες ενσωματώνουν στις τιμές και στις αποδόσεις των ομολόγων τους το επενδυτικό ρίσκο (country risk) για την Ελλάδα, το οποίο παραμένει σε υψηλό επίπεδο.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι οι αποδόσεις των εισηγμένων εταιρικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει αρκετά, εάν μάλιστα συγκρίνουμε τις αποδόσεις τους στις 15 Ιουνίου 2017 που ολοκληρωνόταν η δεύτερη αξιολόγηση και εγκρινόταν η εκταμίευση των 8,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας. Για παράδειγμα, η απόδοση του εταιρικού ομολόγου του ΟΠΑΠ στις 15 Ιουνίου 2017 ανερχόταν στο 3,29% και στη χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε στο 3,10%. Επίσης, η απόδοση της Housemarket (θυγατρική του ομίλου Fourlis) στις 15 Ιουνίου 2017 είχε απόδοση 4,84% και η χθεσινή απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,47%. Το εταιρικό ομόλογο της Sunlight στη συνεδρίαση της 22ας Ιουνίου 2017 εμφάνισε απόδοση 4,14% και στη χθεσινή συνεδρίαση είχε απόδοση 4,22%. Επίσης το εταιρικό ομόλογο της «Μυτιληναίος» στην πρεμιέρα εισαγωγής παρουσίασε απόδοση 3,03% και χθες τελούσε υπό διαπραγμάτευση στο 3,07%, ενώ στην πρεμιέρα εισαγωγής του ομολόγου της «Τέρνα Ενεργειακής» η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,84% και χθες τελούσε υπό διαπραγμάτευση χαμηλότερα στο 3,86%.

Σε γενικές γραμμές, η εικόνα των εγχωρίων εταιρικών ομολόγων μέχρι σήμερα κρίνεται ικανοποιητική, αν και το μειονέκτημα είναι η πολύ ρηχή αγορά, αφού ελάχιστες ομολογίες αλλάζουν χέρια στη διάρκεια των συνεδριάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή