Αμήχανη συγκυβέρνηση

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πού τοποθετείται ο κ. Πάνος Καμμένος στη διάταξη που προκύπτει με βάση τις «βαθιές διαχωριστικές γραμμές» (κατά την αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου) που χωρίζουν την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως αυτές διαμορφώνονται σε σχέση με τις προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση; Το θέμα που ανέκυψε με αφορμή τις τοποθετήσεις του προέδρου της Βουλής για την Ορθοδοξία αναδεικνύει την άβολη πλευρά του κυβερνητικού συνασπισμού, αυτή που επιβάλλει στα συμβαλλόμενα μέρη «να βάλουν νερό στο κρασί τους» όσον αφορά την υλοποίηση της διακριτής ατζέντας τους. Πώς θα επηρεάσει η ιδιόμορφη αυτή κατάσταση τη σαφή επιλογή του Μαξίμου να σηκώσει τους τόνους έναντι της Ν.Δ., καταγγέλλοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσκόλληση σε ένα έως και ακραίο συντηρητικό παρελθόν, όταν ο μικρός κυβερνητικός εταίρος κινείται σε αρκετά ζητήματα με προσέγγιση παρεμφερή αυτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας, σε συνέχεια της αντίδρασής του στις προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, επανήλθε χθες και οριοθέτησε (ΣΚΑΪ) τις «κόκκινες γραμμές» συμπόρευσης. Και μπορεί ο κ. Καμμένος να δήλωσε ότι «θα πάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τέλους», φρόντισε, ωστόσο, να θέσει τις προϋποθέσεις της κοινής πορείας και να καταστήσει σαφές ότι αυτή συνεχίζεται διότι «φροντίζουμε με τον κ. Τσίπρα να μη μαζεύονται θέματα, με πολύ ειλικρινή διάλογο».

Ετσι, ο κ. Καμμένος, κάθε άλλο παρά τυχαία, φρόντισε να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα έχει ένα Σύνταγμα που αναγνωρίζει ως θρησκεία της χώρας την ορθόδοξη», αφήνοντας εκ νέου αιχμές για την τοποθέτηση –εκ του θεσμικού ρόλου του ως προέδρου της Βουλής– του κ. Βούτση. Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, η αναφορά του κ. Καμμένου στο Σύνταγμα πιθανόν αποτελεί και προειδοποιητικό σήμα προς τον κυβερνητικό εταίρο ενόψει των ζητημάτων που θα τεθούν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε, σε άλλο σημείο της συνέντευξης που παραχώρησε, συναινετικός στο ζήτημα ανάδειξης σημαιοφόρων με εκλογή. Φρόντισε, ωστόσο, να υπογραμμίσει ότι οι σχετικές αποφάσεις έχουν να κάνουν με το Δημοτικό, «δεν υπάρχει κατάργηση του άριστου στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο», αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα αντιδράσει σε πιθανή υλοποίηση των σκέψεων του υπουργείου Παιδείας για επέκταση της διαδικασίας κλήρωσης και στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Στο ίδιο πλαίσιο, μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα διατυπωθεί και πώς θα γίνει δεκτή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση που προανήγγειλε ο κ. Καμμένος για «διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων», την οποία συνόδευσε με την αναφορά ότι «είναι απίστευτο ένας δασάρχης να σταματά μια τεράστια επένδυση», αναφορά που πιθανότατα σχετίζεται με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό. Πάντως, αντιδράσεις προκάλεσε η αναφορά του κυβερνητικού εταίρου ότι οι επενδύσεις στα μεταλλεία Χαλκιδικής είναι «απάτη» και «ξέπλυμα χρήματος». Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός» Δημήτρης Δημητριάδης δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι η εταιρεία «επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματος».

Μεγάλες αποκλίσεις

Είναι περισσότερο από σαφές, πάντως, ότι στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί τουλάχιστον αμηχανία η αναγκαστική συμβίωση με τους ΑΝΕΛ, καθώς, σε ζητήματα που ξεφεύγουν των μνημονιακών υποχρεώσεων, αναδεικνύονται οι μεγάλες αποκλίσεις. Μάλιστα, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών προκαλούν σε κομματικά στελέχη ερωτήματα για το εάν θα καταφέρει η κυβέρνηση να υλοποιήσει την υπόσχεση που και ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει ότι, καθώς οι βασικές μνημονιακές δεσμεύσεις έχουν προχωρήσει, θα επιδιωχθεί στροφή στην καθημερινότητα με προοδευτικό πρόσημο, προκειμένου, όπως οι ίδιες πηγές αναφέρουν, να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες της εκλογικής βάσης, αλλά και του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή