Η εξαγορά της Mermeren αλλάζει τον χάρτη στη βιομηχανία μαρμάρου

Η εξαγορά της Mermeren αλλάζει τον χάρτη στη βιομηχανία μαρμάρου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nωρίτερα κατά δύο εβδομάδες απ’ ό,τι είχε αρχικά προγραμματίσει ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2017 η εισηγμένη βιομηχανία μαρμάρου Mermeren, αμέσως μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Η εισηγμένη είναι εγκατεστημένη στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και οι μετοχές της τελούν υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο των Σκοπίων. Από τις 22 Ιουνίου 2017 ο έλεγχος της Mermeren πέρασε στη μη εισηγμένη εταιρεία μαρμάρου «Παυλίδης», η οποία εξαγόρασε το 88,4% του καταβεβλημένου κεφαλαίου της Mermeren έναντι 74,5 εκατ. ευρώ με την καταβολή μετρητών. Οπως διευκρινίζεται από στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δεν υφίσταται θέμα δημόσιας πρότασης από την «Παυλίδης».

Η εξαγορά αυτή αλλάζει τον χάρτη σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά το λευκό μάρμαρο. Η διαχείριση των δύο λευκών μαρμάρων – διαμαντιών, δηλαδή του ARISTON (από την «Παυλίδης») και του SIVEC® (από τη Mermeren), θα επιφέρει συνέργειες, οι οποίες και θα αλλάξουν το μέγεθος και το επίπεδο και των δύο εταιρειών και είναι βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν θετικές συνέπειες στα ήδη καλά αποτελέσματά τους.

Πρόκειται για μια συμφωνία που προετοιμαζόταν εδώ και πάρα πολλούς μήνες, σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης της διοίκησης της ελληνικής εταιρείας μαρμάρων, η οποία είχε προχωρήσει σε ενδελεχή μελέτη εξεύρεσης νέων κοιτασμάτων ή εξαγοράς υπαρχόντων κοιτασμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οπως επεσήμανε ο κ. Νίκος Δημαρέλης, γενικός διευθυντής της «Παυλίδης», «η συναλλαγή αυτή θα δημιουργήσει αξία και συνέργειες για τις δύο εταιρείες, ισχυροποιώντας τη θέση τους στις διεθνείς αγορές». Ο Περικλής Νικολάου, διευθύνων σύμβουλος της Mermeren, από την πλευρά του, χαιρέτισε τον συνδυασμό δύο ηγετικών εταιρειών της αγοράς στον τομέα του λευκού μαρμάρου.

Με έδρα τη Δράμα και αφετηρία τα βουνά της Βόρειας Ελλάδας, η «Παυλίδης» πραγματοποιεί το 95% του κύκλου εργασιών της σε περίπου 40 χώρες του πλανήτη, με κυριότερες αγορές αυτές της Κίνας, της ΝΑ Ασίας, του Αραβικού Κόλπου, της Βορείου και Λατινικής Αμερικής. Η εταιρεία εξειδικεύεται στην παραγωγή και επεξεργασία λευκών δολομιτικών, καθώς επίσης και ημίλευκων μαρμάρων, και θεωρείται κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της με καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία και ιδιόκτητα λατομεία στον ελλαδικό χώρο αλλά και στο εξωτερικό. Η βιομηχανία «Παυλίδης», που ιδρύθηκε το 1980 και εδρεύει στη βιομηχανική περιοχή της Δράμας, λειτουργεί βιομηχανική μονάδα και πέντε ιδιόκτητα λατομεία στη Δράμα, στην Καβάλα και στη Θάσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή