Αύξηση ζήτησης του πετρελαίου προβλέπει ο ΟΠΕΚ

Αύξηση ζήτησης του πετρελαίου προβλέπει ο ΟΠΕΚ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσβλέποντας στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και στη συνεπακόλουθη αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο, ο ΟΠΕΚ προεξοφλεί ότι το επόμενο έτος θα είναι μεγαλύτερη η ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό» των χωρών-μελών του.

Στη μηνιαία έκθεσή του για τον Αύγουστο, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το διεθνές καρτέλ διαπιστώνει ότι είναι αυξημένη η κατανάλωση παγκοσμίως, ενώ την ίδια στιγμή επιβραδύνεται η αύξηση της παραγωγής από άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Σε περίπτωση, πάντως, νέου άλματος της παραγωγής από άλλες χώρες, θα παραμείνει το πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά, παρά τις προσπάθειες για μείωση της προσφοράς. Στην εν λόγω έκθεση, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι το 2018 ο κόσμος θα χρειάζεται 32,42 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε αργό παραγωγής των χωρών-μελών του. Αναθεωρεί εν ολίγοις προς τα πάνω την πρόβλεψή του κατά 220.000 βαρέλια την ημέρα.

Επισημαίνει ιδιαίτερα ότι τον Ιούνιο μειώθηκαν τα αποθέματα πετρελαίου στις ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και ερμηνεύει την εξέλιξη ως ένδειξη πως απέφερε καρπούς η συμφωνία μεταξύ των μελών του για μείωση της παραγωγής τους.

Προεξοφλεί, μάλιστα, ότι θα μειωθούν περαιτέρω τα αποθέματα των ΗΠΑ και βασίζει τις εκτιμήσεις του στη διαπίστωση ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει, «σε ό,τι αφορά τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ η επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, η σταθερή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και η ενισχυμένη οικονομική δραστηριότητα στην Ιαπωνία, όλοι αυτοί οι παράγοντες υποστηρίζουν την παγκόσμια οικονομία».

Παραδέχεται, ωστόσο, ότι τον Ιούλιο η συνολική παραγωγή από όλες τις χώρες-μέλη του υπερέβη τις προβλέψεις για τη ζήτηση.

Αιτία των υπερβάσεων ήταν η σημαντική ανάκαμψη της παραγωγής σε Λιβύη και Νιγηρία, δύο χώρες-μέλη του που έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής, εξαιτίας των ιδιαίτερων προβλημάτων που είχαν τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, στην έκθεσή του τονίζει ότι η παραγωγή του αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 173.000 βαρέλια την ημέρα, για να φθάσει στα 32,87 εκατ. βαρέλια ημερησίως όταν συνυπολογισθεί η αυξημένη παραγωγή Λιβύης και Νιγηρίας αλλά και της ηγετικής δύναμης του διεθνούς καρτέλ, της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς του Reuters, αυτό το ύψος παραγωγής προδίδει πως το ποσοστό συμμόρφωσης των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ με τη μεταξύ τους συμφωνία για μείωση της παραγωγής δεν υπερέβη το 86%. Εν ολίγοις, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες τείνουν όλο και περισσότερο να παραβιάζουν τις δεσμεύσεις τους, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιούνιο ήταν σαφώς ανώτερο και συγκεκριμένα 96%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή