Η ΗΝΑ εξαγόρασε και γερμανικό αεροδρόμιο, αγνοώντας τις υποδείξεις του Πεκίνου

Η ΗΝΑ εξαγόρασε και γερμανικό αεροδρόμιο, αγνοώντας τις υποδείξεις του Πεκίνου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια του Πεκίνου να ανακόψει τις εξαγορές ξένων επιχειρήσεων από κινεζικές, ο κολοσσός ΗΝΑ ανακοίνωσε χθες ότι εξαγόρασε το 82,5% γερμανικού αεροδρομίου έναντι 15,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το αεροδρόμιο Frankfurt-Hahn, το οποίο, παρά το όνομά του, δεν βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, αλλά στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο.

Οπως επισημαίνουν στο σχετικό ρεπορτάζ τους οι Financial Times, το τίμημα που κατέβαλε η ΗΝΑ στο εν λόγω κρατίδιο δεν αντιπροσωπεύει παρά ένα πολύ μικρό μερίδιο από τα σχεδόν 40 δισ. ευρώ που έχει δαπανήσει ο κινεζικός κολοσσός τα τελευταία τρία χρόνια, στο πλαίσιο ενός πυρετώδους κύματος εξαγορών δυτικών επιχειρήσεων. Τον περασμένο μήνα, άλλωστε, ο βραχίονας της ΗΝΑ που επενδύει σε υποδομές ολοκλήρωσε την εξαγορά μεριδίου στο αεροδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο έναντι 16,17 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια της εβδομάδας που τελειώνει ανακοίνωσε επίσης στο Reuters ότι συμμετέχει σε δημοπρασία για την εξαγορά του κεντρικού αεροδρομίου στο Βελιγράδι. Ο κινεζικός όμιλος ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως απλή αεροπορική εταιρεία. Επειτα από επίθεση φιλίας προς τις επιχειρήσεις της Δύσης αναδείχθηκε προ τριμήνου στον μεγαλύτερο μέτοχο της Deutsche Bank, εξαγοράζοντας το 10% των μετοχών της.

Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει στον έλεγχό της είναι και ορισμένοι εμβληματικοί όμιλοι, όπως το 25% της αλυσίδας ξενοδοχείων Hilton Worldwide, έναντι 5,5 δισ. ευρώ. Είναι ένας από τους τέσσερις επιχειρηματικούς ομίλους της Κίνας μαζί με τις Dalian Wanda, Fosun και Angbang, που έχουν γίνει γνωστοί στη Δύση λόγω των εξαγορών στις οποίες έχουν προβεί. Σήμερα, όμως, βρίσκονται στο στόχαστρο του Πεκίνου, καθώς έχουν χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος των εξαγορών τους με δάνεια από τις κινεζικές τράπεζες, αυξάνοντας σημαντικά το συνολικό χρέος της χώρας και εκθέτοντας το κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα στον κίνδυνο πτωχεύσεων. Το Πεκίνο, που επί μία δεκαετία τουλάχιστον υποστήριζε αυτό το κύμα εξαγορών, επιχειρεί να περιορίσει τις εξαγορές και τον υπερβολικό δανεισμό που έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας.

Ετσι, άλλοτε απαγορεύει ορισμένες εξαγορές και άλλοτε καλεί τις κινεζικές τράπεζες να μη χορηγήσουν πιστώσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση της ασφαλιστικής Angbang, δίνει εντολή στις επιχειρήσεις να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία που εξαγόρασαν στο εξωτερικό και να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια. Τελευταία, το Πεκίνο έχει δώσει εντολή στις συστημικές τράπεζες της χώρας να υπολογίσουν την έκθεσή τους στον δανεισμό των τεσσάρων κολοσσών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή