Φαρμακευτική – H συναρπαστική επιστήμη του μέλλοντος

Φαρμακευτική – H συναρπαστική επιστήμη του μέλλοντος

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O φαρμακοποιός δρα καταλυτικά στον τομέα της υγείας. Είναι ο καταρτισμένος επιστήμονας στον οποίο οι ασθενείς έχουν την ευκολότερη πρόσβαση και την αμεσότερη επικοινωνία.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει το πληρέστερο Τμήμα Επιστημών Υγείας και Ζωής στην Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κυπριακού και Ελλαδικού κοινού. Αποτελεί ένα σύγχρονο και ισόρροπο πρόγραμμα σπουδών, υποστηριζόμενο από άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια τελευταίου τύπου με έμφαση στις μαθησιακές ανάγκες των φοιτητών.

«Η γοητεία της φαρμακευτικής επιστήμης κρύβεται στην πολυσυλλεκτικότητα της γνώσης», εξηγεί ο καθηγητής Σωτήρης Μιχαλέας, συντονιστής του Προγράμματος Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, προσθέτοντας πως «συνδυάζει τα αντικείμενα της Χημείας, της Βιολογίας, της Φυσικής, της Φαρμακολογίας και της Θεραπευτικής. Ο κ. Μιχαλέας τονίζει πως «επειδή η φαρμακευτική είναι ταυτόχρονα και επάγγελμα, η πολυσυλλεκτικότητα της γνώσης σημαίνει ευρύ φάσμα επαγγελματικών επιλογών», προσθέτοντας ότι αυτό είναι σημαντικό για τον φοιτητή Φαρμακευτικής γιατί θα έχει πολλές επιλογές ώστε να μπορεί να διαλέξει την πτυχή του επαγγέλματος που του αρέσει περισσότερο. Σπουδάζοντας Φαρμακευτική στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο οι φοιτητές προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις επαγγελματικές προκλήσεις σε όλους τους πιθανούς χώρους εργασίας.

Στo Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου δίδεται τεράστια έμφαση στην απασχολησιμότητα των αποφοίτων. Πέρα από την εργασιακή εμπειρία – σε όλα τα προγράμματα σπουδών – οι φοιτητές υποστηρίζονται από μια σειρά εργαλείων, συμπεριλαμβανομένου του μοναδικού Πιστοποιητικού Επαγγελματικών Δεξιοτήτων LPA (Laureate Professional Assessment,) που αναπτύσσει τις δεξιότητες εργοδότησης.   Δημιουργημένο από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τη Laureate, σε συνεργασία με 5.000 εργοδότες και 20.000 ακαδημαϊκούς, φοιτητές και αποφοίτους, το LPA αναπτύσσει και πιστοποιεί δεξιότητες που δίνουν στους απόφοιτους προβάδισμα στις επιλογές κάθε εργοδότη.  Έρευνες καταδεικνύουν ότι 78% των αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ήδη εργάζονται στον τομέα των σπουδών τους.

Το πρόγραμμα της Φαρμακευτικής διδάσκεται στην ελληνική γλώσσα έχει πενταετή διάρκεια και οδηγεί στη λήψη «Πτυχίου Φαρμακευτικής». Στοχεύει στην παροχή γενικής θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης στις Φαρμακευτικές Επιστήμες, με εμβάθυνση σε όλους τους βασικούς τομείς και κλάδους, όπως η Φαρμακολογία, η Φαρμακευτική Χημεία, η Φαρμακευτική Ανάλυση, η Φαρμακευτική Τεχνολογία, η Φαρμακογνωσία και η Τοξικολογία. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με βάση ποιοτικά ευρωπαϊκά πρότυπα εκπαίδευσης και αποσκοπεί στην απόκτηση κατάλληλων πρακτικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων για άμεση εργοδότηση των φοιτητών μετά την αποφοίτηση τους στον τομέα τους ή συνέχιση των σπουδών τους σε άλλα συναφή γνωστικά πεδία όπως η Δημόσια Υγεία και η Ιατρική.

Με το πρόγραμμα της Φαρμακευτικής, κατοχυρώνεται το δικαίωμα λήψης άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος του Φαρμακοποιού στην Κύπρο, Ελλάδα ή υπόλοιπη ΕΕ, μετά από επιτυχείς εξετάσεις στον αρμόδιο φορέα. Οι σπουδές στη Φαρμακευτική εξασφαλίζουν στους απόφοιτους πρόσβαση σε μια αγορά εργασίας με μηδενικά ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου, και ένα δυναμικό και απαιτητικό περιβάλλον εργασίας με συνεχή εξέλιξη και επιστημονικό υπόβαθρο, καθώς και ένα ψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργασιακό περιβάλλον και τις οικονομικές απολαβές. Το πρόγραμμα είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών και αποκτά θέση προβολής στον επίσημο Παγκόσμιο Κατάλογο Φαρμακευτικών Σχολών και στο δίκτυο ακαδημαϊκών υπηρεσιών της ομοσπονδίας.

Ευεργετικές συνέργειες στη λειτουργία του προγράμματος Φαρμακευτικής δημιουργούνται από τη συνύπαρξη της Ιατρικής Σχολής σε ό,τι αφορά τις υποδομές και εργαστηριακό εξοπλισμό, ακαδημαϊκό προσωπικό, διεπιστημονική υποστήριξη, τεχνογνωσία, έρευνα, κύρος και αναγνώριση.

Ένας συναρπαστικός κλάδος

Το επάγγελμα του φαρμακοποιού είναι μια ζωντανή επιστήμη που εξελίσσεται ραγδαία και ελκύει ολοένα και περισσότερο τους νέους ανθρώπους, αναφέρει ο καθηγητής Μιχαλέας, καθώς προσφέρει πολλές επιλογές για επαγγελματική σταδιοδρομία, ενώ, εκτός από επάγγελμα, αποτελεί λειτούργημα με τεράστια κοινωνική προσφορά και αναγνώριση. Η συνεχής ανακάλυψη νέων φαρμάκων, αποτελεσματικότερων και ασφαλέστερων, προϋποθέτει διαρκή επιμόρφωση και εντατική μελέτη από την πλευρά του φαρμακοποιού και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, καθιστά την Φαρμακευτική «όχι μόνο γοητευτική, αλλά συναρπαστική».

Ποικίλες ευκαιρίες απασχόλησης

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι η ζήτηση σε φαρμακοποιούς σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι αυξητική τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, οι σπουδές στη Φαρμακευτική μπορούν να θεωρηθούν ως «επένδυση», η οποία είναι σίγουρο ότι με πολλή μελέτη και σκληρή δουλειά θα αποδώσει σημαντικά οφέλη.

Η εκπαίδευση των φοιτητών προσφέρει το πλεονέκτημα στους απόφοιτους να απασχοληθούν άμεσα σε δημόσιο ή ιδιόκτητο φαρμακείο, να διεκδικήσουν θέση στη Φαρμακευτική Βιομηχανία ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Μεταπτυχιακό επίπεδο. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν επίσης σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης, ελέγχου ποιότητας, παραγωγής, ιατρικής ενημέρωσης και μάρκετινγκ, φαρμακοεπαγρύπνησης και κανονιστικών υποθέσεων.  Οι επιστήμονες φαρμακοποιοί μπορούν επίσης να απασχοληθούν σε ερευνητικά προγράμματα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, σε βιομηχανίες ή εταιρείες εμπορίας τροφίμων, καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής υγειονομικού υλικού και ιατρικών συσκευών. Σημαντικός είναι και ο ρόλος του φαρμακοποιού στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, τόσο στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων όσο και τη συνεχιζόμενη κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας μέσω των προγραμμάτων διά βίου μάθησης.

 

Κέντρο Αριστείας της Laureate

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανήκει στον μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό Laureate International Universities που αποτελείται από 70 πανεπιστήμια τα οποία λειτουργούν σε 25 χώρες, με σύνολο 1,000,000 φοιτητές. Η υποστήριξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και αντανακλά σε αναγνωρισιμότητα των σπουδών και του πτυχίου, ενώ αυτή η συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία μεταφέρεται και κατ' επέκταση εφαρμόζεται και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.  Με 12.000 φοιτητές Ιατρικής και 220.000 στις Επιστήμες Υγείας σε 37 πανεπιστήμια 17 χωρών, η Laureate International Universities εφαρμόζει στο εξωτερικό και στην Κύπρο ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό μοντέλο με το  Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 22 κέντρα αριστείας του πανεπιστημιακού κολοσσού.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέχει το συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς έχει τις πιο ολοκληρωμένες σπουδές στους τομείς της Ιατρικής,  Οδοντιατρικής, Επιστημών Υγείας και Επιστημών Ζωής στην Κύπρο με 22 προγράμματα σπουδών, 10 από αυτά να προσφέρονται κατά αποκλειστικότητα από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Πώς μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες;

Στην ιστοσελίδα http://www.euc.ac.cy

Στο Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 00357 – 22713000

ή email: [email protected]

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή