ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στάσιμη παραμένει η μεταποίηση στη Βρετανία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ανησυχητικά είναι τα τελευταία στοιχεία για τη βρετανική οικονομία, καθώς δείχνουν πως η μεταποιητική δραστηριότητα παρέμεινε στάσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Επιπροσθέτως, η απρόσμενη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος σημαίνει πως δεν υπήρξε καμία συνεισφορά του ισοζυγίου στο ΑΕΠ του β΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Θα αναμενόταν αύξηση των εξαγωγών, δηλαδή της ζήτησης βρετανικών προϊόντων στο εξωτερικό, λόγω πτώσης της στερλίνας, σχολιάζουν οικονομολόγοι στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Από το δημοψήφισμα για το Brexit, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου 2016, το βρετανικό νόμισμα έχει χάσει το 13% της αξίας του έναντι του δολαρίου και το 15% έναντι του ευρώ.

Τον Ιούνιο η δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο παρέμεινε στάσιμη λόγω της πτώσης στην παραγωγή οχημάτων κατά 6,7%. Η βιομηχανική παραγωγή, συνολικά, ενισχύθηκε τον Ιούνιο κατά 0,5%, αποκλειστικά χάρη στον πετρελαϊκό κλάδο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2017, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,4%.

Ο Τζέιμς Σμιθ, οικονομολόγος στην ING του Λονδίνου, σχολίασε ότι η αδράνεια του μεταποιητικού κλάδου είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική», ιδίως αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την πτώση της στερλίνας αλλά και την αξιόλογη βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικότερα την Ευρώπη. Την ίδια ώρα, «η μεταβλητότητα των στοιχείων για το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας δεν επιτρέπει να βγάλει κανείς εύκολα συμπέρασμα», σημειώνουν ο Νταν Χάνσον και ο Τζέιμι Μάρεϊ, οικονομολόγοι στην υπηρεσία Bloomberg Intelligence του Bloomberg. Το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας διευρύνθηκε τον Ιούνιο στις 4,6 δισ. στερλίνες, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, λόγω της υποχώρησης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών. Η αξία των εξαγωγών διολίσθησε 0,7% τον Ιούνιο και των εισαγωγών αναρριχήθηκε 3,3%. Στο διάστημα του β΄ τριμήνου του 2017, το εμπορικό έλλειμμα έφθασε τις 8,9 δισ. στερλίνες, γεγονός που σημαίνει πως ήταν μηδενική η συνεισφορά του στην ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ