Σε κίνδυνο η ανθεκτικότητα Νετανιάχου

Σε κίνδυνο η ανθεκτικότητα Νετανιάχου

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η κυριαρχία του, όμως, ίσως να πλησιάζει στο τέλος της.

«Πρώτη φορά, πολλοί εκτιμούν ότι ο Νετανιάχου δεν θα είναι πρωθυπουργός μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν διεξαχθούν αυτές», λέει ο αναλυτής του συντηρητικού Ινστιτούτου Σιωνιστικών Μελετών, Γιοάζ Χέντελ.

Παρότι ο Νετανιάχου αντιμετώπισε επιτυχώς πάμπολλα σκάνδαλα στη σταδιοδρομία του, ειδικοί πιστεύουν ότι η απόφαση του πρώην συνεργάτη του, Χάρι Χάροου, να καταθέσει εναντίον του πρωθυπουργού, ίσως αποδειχθεί μοιραία για τον πρωθυπουργό. Στην πρώτη υπόθεση εις βάρος του Νετανιάχου, οι εισαγγελείς ερευνούν εάν ο πρωθυπουργός εξασφάλισε ακριβά δώρα από εύπορους φίλους του.

Στη δεύτερη υπόθεση, ο Νετανιάχου φέρεται να μαγνητοφωνήθηκε σε συνομιλίες με τον εκδότη μεγάλης εφημερίδας του Ισραήλ, ζητώντας από αυτόν ευνοϊκή δημοσιογραφική κάλυψη και προσφέροντας σε αντάλλαγμα την περιστολή της κυκλοφορίας ανταγωνιστικής εφημερίδας.

Ο Νετανιάχου αρνείται επίμονα κάθε εμπλοκή, εξαπολύοντας συχνά επιθέσεις κατά των μέσων ενημέρωσης και των επικριτών του, τους οποίους κατηγορεί για απόπειρα ανατροπής του. Παρότι η θητεία Νετανιάχου χαρακτηρίστηκε από στασιμότητα στο θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστινίους, στο εσωτερικό του Ισραήλ ο πρωθυπουργός θεωρείται υπεύθυνος για τη διατήρηση της σταθερότητας, την ώρα που οι γειτονικές χώρες του Ισραήλ βυθίζονται στην αναταραχή.

Η ανθεκτικότητα του Νετανιάχου οφείλεται εν μέρει στην αδυναμία των αντιπάλων του να συνασπισθούν εναντίον του. Ο Ναφτάλι Μπένετ του κόμματος Ισραήλ το Σπίτι μας και ο επικεφαλής του εθνικιστικού Γιζραέλ Μπεϊτενού, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, δεν διαθέτουν ισχυρά κόμματα, ικανά να αμφισβητήσουν το Λικούντ. «Η κατάσταση θυμίζει εκείνη προ δύο ετών, όταν πολλοί παραπονούνταν ότι ο Νετανιάχου είχε ήδη παραμείνει πολύ χρόνο στην πρωθυπουργία και ότι η ώρα ήταν κατάλληλη για αλλαγή. Στην ίδια πρόταση, όμως, οι άνθρωποι αυτοί έλεγαν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Το ίδιο φαινόμενο καταγράφεται και σήμερα», λέει η αναλύτρια Ντάλια Σάιντλιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή