Η κρίση στο υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει τέλος…

Η κρίση στο υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει τέλος…

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος των δηλώσεων και των ανακοινώσεων συνεχίζεται στο υπουργείο Πολιτισμού πάλι με βαριά λόγια και κατηγορίες. Κατά της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου εμφανίζεται και ο τέως υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος σχολιάζοντας στον Real fm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή την αντικατάσταση της προέδρου του ΤΑΠΑ Ασπασίας Λούβη και μελών του Δ.Σ., δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ομολογώ ότι τα έχασα απολύτως». Ο κ. Μπαλτάς είπε πως «το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων φτιάχτηκε από τον κ. Ξυδάκη με τελείως διακομματικά κριτήρια, χωρίς κανενός είδους προώθησης μελών του ΣΥΡΙΖΑ εκεί», επαινώντας τη δουλειά της απερχόμενης προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο «έκανε ό,τι μπορούσε για να αναζωογονήσει το Ταμείο, το οποίο παραλάβαμε σε μία κατάσταση στα όρια της μη περιγραφής». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να βρω κανενός είδους δικαιολογία γι’ αυτήν την αλλαγή και άρα μένω με την απορία. Αν είναι να προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα, να πω ότι την ίδια περίοδο υπάρχει μία φερόμενη ως απεργία από συνδικαλιστές που έχουν σχέση με τον Πολιτισμό και οι οποίοι περίπου δηλώνουν ότι δεν θέλουν να πληρώνονται τις υπερωρίες τους από το ταμείο του υπουργείου κανονικά… Το σκεπτικό της κ. Κονιόρδου δεν το καταλαβαίνω. […] Είχε ένα στοιχείο παραλογισμού η ανακοίνωση κατά την κρίση μου». 

Στο μεταξύ, με μακροσκελή ανακοίνωση απάντησε στην απερχόμενη πρόεδρο του ΤΑΠΑ η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, για το θέμα των ηλεκτρονικών εισιτηρίων, των πωλητηρίων, των εσόδων του ΥΠΠΟΑ, τον οργανισμό, τα εισιτήρια ελευθέρας εισόδου, την κατηγορία «εκβιαστές» κ.ά. Στην ανακοίνωσή τους οι φύλακες ισχυρίζονται ότι οι διαδικασίες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο είχαν ξεκινήσει πριν από τη δική της θητεία. Την κατηγορούν για τις μεγάλες ελλείψεις πολιτιστικών προϊόντων που εμφανίζονται στα πωλητήρια των περισσότερων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και για τα κλειστά πωλητήρια, κάτι για το οποίο ευθύνονται «όλες οι διοικήσεις του ΤΑΠΑ από το 2010 έως και σήμερα, αλλά κυρίως η απερχόμενη πρόεδρος».

Σημειώνουν ακόμη ότι το πρώτο σχέδιο οργανισμού που παρουσίασε η κ. Λούβη στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΥΦΑ πριν από ενάμιση χρόνο «είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που παρουσιάστηκε ως πρόταση στην πολιτική ηγεσία», υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι ήθελαν το ΤΑΠΑ «να λειτουργεί περίπου σαν μια ιδιωτική εταιρεία». Οσο για τον χαρακτηρισμό περί «εκβιαστών» απαντούν ότι «εργάζονται 365 ημέρες τον χρόνο, όλες τις Κυριακές και τις αργίες σε 24ωρη βάση», διεκδικώντας την τακτική και έγκαιρη πληρωμή τους. Καλούν ακόμη την κ. Λούβη να αποδείξει «πότε η ΠΕΥΦΑ αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί έλεγχος της διαδικασίας υπολογισμού και πληρωμής των συγκεκριμένων αμοιβών», αναφερόμενοι στις υπερωρίες. Θεωρούν ότι «η διαδικασία που ακολουθείται έως και σήμερα είναι διάφανη, αυστηρή και απολύτως νόμιμη».

Οσο για τις γνωστές κατηγορίες που έφτασαν και στη Βουλή, ότι σχετίζονται με την αύξηση των εισιτηρίων ελευθέρας εισόδου σε μουσεία και χώρους, υποστηρίζουν ότι μετά τη συνάντηση της ομοσπονδίας των τουριστικών  πρακτόρων 9/9/2016 με την τότε πρόεδρο του ΤΑΠΑ, η συγκεκριμένη ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι «θα καταργηθεί η υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών και η υποχρέωση ονομαστικής λίστας των μειωμένων-δωρεάν εισιτηρίων και θα δίνεται η δυνατότητα προαγοράς όσων εισιτηρίων κρίνει σκόπιμο το γραφείο. Ο δε έλεγχος των δικαιολογητικών του τουρίστα θα πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της εισόδου στον χώρο (πράγμα σχεδόν αδύνατο, λόγω του μεγάλου συνωστισμού)». Και ρωτούν την κ. Λούβη: «Για ποιο λόγο έχει καταργηθεί ο πρωτογενής έλεγχος; Τα  πρακτορεία αποστέλλουν ονομαστικές καταστάσεις όλων των ελευθέρας με τα δικαιολογητικά τους;». Τέλος, σημειώνουν ότι η ΠΕΥΦΑ δεν ευθύνεται για την αντικατάσταση της προέδρου του ΤΑΠΑ.

Κρίση χωρίς τέλος

Βέβαια, όλες αυτές οι κοκορομαχίες μεσούσης της τουριστικής περιόδου προκαλούν αναστάτωση στο υπουργείο Πολιτισμού και σίγουρα δεν λύνουν τα μεγάλα προβλήματα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, στα οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Δυστυχώς, η κρίση στο ΥΠΠΟΑ δεν έχει τέλος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή