Διακοπές μακριά από μετρητά

Διακοπές μακριά από μετρητά

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διακοπές με ελάχιστα μετρητά στις τσέπες, αλλά με τις χρεωστικές τους κάρτες είτε στα πορτοφόλια τους –τα παραδοσιακά– είτε στα ηλεκτρονικά στο κινητό τους τηλέφωνο, φεύγουν από την πρωτεύουσα και τα αστικά κέντρα οι κάτοικοί τους προς κάθε κατεύθυνση, καθώς βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού.

«Οι νέες τεχνολογίες σε συνδυασμό με τα capital controls άλλαξαν τα πάντα στον τομέα των πληρωμών τα τελευταία δύο χρόνια. Η πλειονότητα των επισκεπτών και των περαστικών ζητεί να πληρώσει με χρεωστική κάρτα ακόμη και εδώ, ενώ αρκετοί μας ζητούν να πληρώσουν μέσω εφαρμογών στα κινητά τους!» μας αναφέρει ένας από τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους και ιδιοκτήτης καφενείου σε χωριό της ορεινής Τριχωνίδας.

Η εποχή που οι ταχυδρόμοι έφερναν τις συντάξεις στους κατοίκους των χωριών και οι μεταφορές χρημάτων γίνονταν μέσω ταχυδρομικής επιταγής, που απαιτούσε ακόμη και δύο τρεις ημέρες για να ολοκληρωθεί, είναι τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά, μας αναφέρει. Η πραγματικότητα τον επιβεβαιώνει, καθώς οι εναλλακτικοί τρόποι συναλλαγών ακολουθούν τους ταξιδιώτες του καλοκαιριού σε κάθε τους βήμα, σε κάθε προορισμό, ακόμη και στους πιο απομακρυσμένος, όπου υπάρχει ΑΤΜ ή σήμα Διαδικτύου, δηλαδή σχεδόν παντού.

Ειδικότερα, τα ΑΤΜ των τραπεζών, μέσω των οποίων εκτός από αναλήψεις υπάρχει δυνατότητα πραγματοποίησης πληθώρας πληρωμών και συναλλαγών, ξεπερνούν τα 5.300 και βρίσκονται παντού: σε πλοία, απομακρυσμένα αεροδρόμια, σε σταθμούς ΚΤΕΛ, τρένων, βενζινάδικα κλπ.

Με το «πλαστικό χρήμα» μπορούν να πληρώσουν σε περισσότερα από 450.000 τερματικά αποδοχής καρτών (POS), που εξακολουθούν εξαπλώνονται με ρυθμούς που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει (πριν από δύο χρόνια ήταν μόλις 150.000). Ακόμη και σε μικρές οικογενειακές ψαροταβέρνες, σε νησιά άγονης γραμμής, εγκαθίστανται POS προκειμένου να μη χάσουν πελατεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ στις αρχές του 2017 υπήρχαν 12.600.000 χρεωστικές και 2.400.000 πιστωτικές κάρτες.

Οπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, «οι Ελληνες άργησαν, αλλά επιλέγουν πια τις αγορές με κάρτες. Από 13 συναλλαγές ανά κάτοικο το 2015 (Ευρωζώνη: 87 συναλλαγές ανά κάτοικο) εκτιμάται πως θα φτάσουμε στις 60 συναλλαγές το 2017. Δηλαδή, από 144 εκατ. πληρωμές με κάρτες το 2015 σε περισσότερες από 620 εκατ. το 2017. Εάν σε αυτά τα νούμερα προστεθούν και οι πληρωμές με μεταφορές πίστωσης (εμβάσματα), δηλαδή με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού, τότε προσεγγίζουμε τον μέσο όρο ηλεκτρονικών πληρωμών της Ευρωζώνης (215-225 συναλλαγές ανά κάτοικο)».

Στις ηλεκτρονικές πληρωμές συμπεριλαμβάνονται και οι πληρωμές μέσω των εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα, οι οποίες γνωρίζουν ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη, αφού αποτελούν μεταφορές πίστωσης, δηλαδή χρεώνεται ο λογαριασμός ΙΒΑΝ του πληρωτή και πιστώνεται ο λογαριασμός ΙΒΑΝ του δικαιούχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή