Κινήσεις προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ από ΣΥΡΙΖΑ

Κινήσεις προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ από ΣΥΡΙΖΑ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσπευση στους σχεδιασμούς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει την αναδιάταξη δυνάμεων στον πολιτικό χάρτη –προκειμένου να καταστεί ο βασικός πόλος του ευρύτερου προοδευτικού χώρου σε έναν νέο, μεταμνημονιακό διπολισμό– επιφέρουν οι εξελίξεις και η δυναμική που αναπτύσσεται. Οπως όλα δείχνουν, στην Κουμουνδούρου, αλλά και στο Μαξίμου, οι όποιοι σχεδιασμοί επηρεάζονται από δύο παραμέτρους: την ανάδειξη των ορίων της «συγκατοίκησης» με τους ΑΝΕΛ, που φέρνει η ολοκλήρωση της στενά μνημονιακής διακυβέρνησης, και η στροφή στην καθημερινότητα. Εκεί, με το βλέμμα στραμμένο στην εκλογική βάση, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να υπηρετήσουν μια τελείως διαφορετική ατζέντα, αυτή με την οποία εξαρχής προσέγγισαν το εκλογικό ακροατήριό τους. Η κυβερνητική ηγεσία και ο ΣΥΡΙΖΑ κινούνται με σαφή στρατηγική απόλυτης διαχωριστικής γραμμής έναντι μιας συντηρητικής Ν.Δ. και αναδεικνύουν μια ατζέντα που πλήττει το αφήγημα του μικρού κυβερνητικού εταίρου. Στις δυνάμεις του «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» που κατακεραυνώνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και οι ΑΝΕΛ. Οι ΑΝΕΛ, από την άλλη πλευρά, δέχονται την πίεση των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν το κόμμα εκτός Βουλής, αλλά και της στρατηγικής της Ν.Δ., που διεκδικεί ανοικτά τον επαναπατρισμό του συντηρητικού ακροατηρίου της.

Η δεύτερη παράμετρος που ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι διεργασίες στη ΔΗΣΥ, η διαδικασία μετασχηματισμού σε ενιαίο κόμμα και η ανάδειξη νέας ηγεσίας. Το εγχείρημα θα μπορούσε να κερδίσει την προσοχή και να αποδειχθεί ελκυστικό για ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δύο εθνικές εκλογές –προερχόμενοι κυρίως από το ΠΑΣΟΚ– αλλά απογοητευμένοι από τη διάψευση των προσδοκιών τους είναι εκ νέου σε διαδικασία αναζήτησης πολιτικής στέγης.

Μπορεί ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, κ. Πάνος Καμμένος, να έσπευσε να προεξοφλήσει προχθές ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε μέχρι τέλους», ωστόσο από την άλλη πλευρά δεν εκδηλώνεται ο ίδιος ενθουσιασμός. Αντίθετα, τα μηνύματα που εκπέμπονται είναι προς άλλη κατεύθυνση. Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής ήταν χθες πιο ξεκάθαρος από κάθε άλλη φορά. Με αφορμή την πρόσφατη αρθρογραφία του κ. Κώστα Λαλιώτη δήλωσε (ΑΠΕ) ότι «δεν μπορεί η παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να γίνει δεκανίκι της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής του κ. Μητσοτάκη. Η μόνη επιλογή τους πρέπει να είναι ένα μεγάλο ριζοσπαστικό αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Το ίδιο μήνυμα, επί της ουσίας, εξέπεμψε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τις επιθέσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους Ν. Βούτση και Κ. Γαβρόγλου, υπογράμμισε ότι «η διαχωριστική γραμμή είναι δεδομένη. Δεν μπορεί να κρύβονται οι δυνάμεις που έδωσαν μάχη εναντίον τέτοιων πρακτικών και αντιλήψεων. Οσοι δεν παίρνουν καθαρή θέση ταυτίζονται πλέον με αυτές τις αντιλήψεις». Την ίδια στιγμή, όσον αφορά τη «συγκατοίκηση» με τους ΑΝΕΛ, ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε (Finance & Markets Voice) ότι «τίποτα στην πολιτική και στη ζωή δεν είναι αιώνιο». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε από την πλευρά του ότι «η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ έχει ημερομηνία λήξης». Ολο και πιο συχνά, πλέον, τίθεται από την πλευρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ η άποψη ότι η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ είναι κοντά στο να εξαντλήσει τον λόγο ύπαρξής της.

Οργισμένη αντίδραση

Πάντως, η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της ΔΗΣΥ στην ανοικτή πρόσκληση Κουρουμπλή ήταν οργισμένη. Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε τον υπουργό Ναυτιλίας «πολιτικό τυχοδιώκτη» απορρίπτοντας κάθε προοπτική συνεργασίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές του θα επαναφέρει τη Ν.Δ. και τον νεοφιλελεύθερο Μητσοτάκη, όπως λέει ο κ. Κουρουμπλής, στην πλειοψηφία της Βουλής. Μην ψάχνει για συνενόχους», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Στη ΔΗΣΥ θεωρούν ότι η όλη συζήτηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεχνητή και γίνεται στη δεδομένη συγκυρία καιροσκοπικά, προκειμένου να συσκοτισθεί το μήνυμα ανασύστασης του κεντρώου χώρου με τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για την ανάδειξη ηγεσίας και τον μετασχηματισμό σε ενιαίο φορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή