Τραμπ: Σε ετοιμότητα τα όπλα μας

Τραμπ: Σε ετοιμότητα τα όπλα μας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Νέες απειλές εξαπέλυσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά της Βόρειας Κορέας, λέγοντας ότι τα αμερικανικά όπλα είναι «έτοιμα».

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Πιονγιάνγκ ανέφερε ότι «ο Τραμπ οδηγεί την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τραμπ έγραφε στο Twitter: «Οι στρατιωτικές επιλογές έχουν τεθεί σε λειτουργία και τα όπλα μας είναι σε ετοιμότητα, εφόσον η Βόρεια Κορέα φερθεί απερίσκεπτα. Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα βρει άλλο δρόμο». Τις επιθετικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ μετρίασε κάπως ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζ. Μάτις, ο οποίος υπογράμμισε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα προτιμούσε διπλωματική λύση στην κρίση της Βόρειας Κορέας, καθώς «ένας πόλεμος θα ήταν καταστροφικός για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».

Την ώρα που Πιονγιάνγκ και Ουάσιγκτον εξαπέλυαν απειλές την περασμένη εβδομάδα, κινεζική εφημερίδα ανέφερε ότι η Κίνα θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη εάν η Βόρεια Κορέα εξαπολύσει επίθεση κατά αμερικανικών εδαφών. Το Πεκίνο, όμως, έχει εκφράσει την αγανάκτησή του για τις αλλεπάλληλες πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ, αλλά και για τα στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ, τα οποία οξύνουν την ένταση στην περιοχή. Σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απηύθυνε έκκληση ηρεμίας και αυτοσυγκράτησης.

Η κινεζική πλευρά

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ χαρακτήρισε την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο «περίπλοκη και ευαίσθητη», για να προσθέσει: «Η κινεζική πλευρά ελπίζει ότι όλες οι πλευρές θα επιδείξουν προσοχή στα λόγια και τις πράξεις τους, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για αποκλιμάκωση της κρίσης».

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας, όμως, ανέφερε την Πέμπτη ότι ο στρατός της χώρας προγραμματίζει να ολοκληρώσει σχέδια για τέσσερις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πορεία των πυραύλων αυτών αναμένεται να τους φέρει πάνω από την Ιαπωνία, για να καταπέσουν στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη νήσο Γκουάμ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή