Νέα πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νέα πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας οδήγησαν σε νέες απώλειες τους γενικούς δείκτες των ισχυρότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με αποτέλεσμα να κλείνουν χθες με τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές του έτους. Χθες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-100 και ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 υποχώρησαν κατά 1,08%, o δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατά 1,06% και ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη κατά 0,03%. Μεγάλη ρευστοποίηση θέσεων παρουσιάστηκε στον κλάδο πρώτων υλών, με τις μετοχές των κολοσσών Rio Tinto, Glencore, Antofagasta, Anglo American και BHP Billiton να εμφανίζουν πτώση από 2,3% μέχρι 4,1%.

Με θετικό πρόσημο άνοιξε χθες η συνεδρίαση στη Wall Street, καλύπτοντας κάποιες από τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας. Την Πέμπτη, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στο διάστημα του τελευταίου τριμήνου, με τον δείκτη μεταβλητότητας να αναρριχάται έως και 44,4%. «Οι γεωπολιτικές εντάσεις κυριαρχούν στις αγορές: ο δείκτης S&P 500 διολίσθησε 1,5% την Πέμπτη και οι επενδυτές αναζητούν καταφύγια», σχολίασε ο Αντι Κόσορ, στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, στο πρακτορείο Reuters. Θετικό ρόλο στο επενδυτικό κλίμα της Wall Street χθες διαδραμάτισε η ενίσχυση των τιμών καταναλωτή κατά 0,1% τον Ιούλιο έναντι προβλέψεων για μεγαλύτερη άνοδο (0,2%), αφού είχαν παραμείνει αμετάβλητες τον προηγούμενο μήνα. Ετσι εξασθενούν τα σενάρια που θέλουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρά ξανά σε αύξηση του βασικού επιτοκίου μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους ύστερα από αντίστοιχες κινήσεις τον Μάρτιο και τον Ιούνιο.

Η αποτροπή του επενδυτικού κινδύνου ωφέλησε το γιεν, που έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ εβδομάδων και διαμορφώθηκε στα 108,91 έναντι του δολαρίου. Ανοδικά κινήθηκε, επίσης, το ελβετικό φράγκο. Η τιμή του χρυσού αναρριχήθηκε 0,5%, στα 1.296 δολάρια την ουγγιά.

Οι αγορές «μαύρου χρυσού» επηρεάστηκαν από την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, με την τιμή του αργού πετρελαίου και την τιμή του Μπρεντ να διολισθαίνουν κατά 2,23% και κατά 1,3%, αντίστοιχα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Xθες, η τιμή του αργού πετρελαίου έχασε το 0,37% της αξίας της και κινήθηκε στα 48,41 δολάρια το βαρέλι λόγω εκτιμήσεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) για αύξηση της παραγωγής από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ παρά τη μεταξύ τους συμφωνία για μείωση. Παρομοίως, η τιμή του Μπρεντ παρουσίασε πτώση 0,31% και υποχώρησε στα 51,74 δολάρια το βαρέλι. Απαισιόδοξες είναι, επίσης, οι εκτιμήσεις για μια αξιόλογη άνοδο των τιμών. «Μακροπρόθεσμα, οι ανοδικές τάσεις στην αμερικανική παραγωγή πετρελαίου θα ανακόπτει την ενίσχυση των τιμών», σημειώνει η ΙΕΑ στη χθεσινή έκθεσή της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή