Iσορροπημένη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης – ΟΠΑΠ για τα VLTs

Iσορροπημένη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης – ΟΠΑΠ για τα VLTs

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον εξορθολογισμό της αγοράς των παιγνιομηχανών (VLTs) στοχεύει το σχέδιο νόμου που παρουσίασε η κυβέρνηση. Το σχέδιο νόμου προτείνει τη μείωση του αριθμού τους, από 35.000 σε 25.000, και την αύξηση του αριθμού των VLTs ανά σημείο διεξαγωγής του παιγνίου από 25 σε 50. Παράλληλα, επεκτείνει την άδεια εκμετάλλευσης του παιγνίου κατά οκτώ έτη, από 10 σε 18, ως αντιστάθμισμα της μείωσης του αριθμού των VLTs.

Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να διορθώσει το «προπατορικό» αμάρτημα του 2011, που αφορά την εκχώρηση στον κρατικό τότε ΟΠΑΠ 35.000 μηχανών, με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση των εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που εκείνη την περίοδο έπασχε σοβαρά. Εκτοτε ο ΟΠΑΠ, δηλαδή οι μέτοχοί του, δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Η ζημία από την καταβολή αυτή, χωρίς να έχει αξιοποιηθεί η άδεια επί 6 χρόνια, ανέρχεται σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, αν υποτεθεί μια μικρή ετήσια απόδοση 6% (IRR) του κεφαλαίου των 560 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε το 2011. Και αυτό δεν περιλαμβάνει τα δεκάδες εκατ. ευρώ που έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου.

Η κυβέρνηση άργησε ευθύς εξαρχής να θέσει σε τροχιά το πρότζεκτ. Καίτοι η άδεια αποπληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011, μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 που ο οργανισμός ιδιωτικοποιήθηκε δεν είχε μπει ούτε ένα VLT. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε σχεδιάσει το πρότζεκτ με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία εσόδων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

O ιδιωτικοποιημένος ΟΠΑΠ, τελικά, προετοιμάστηκε και ήταν έτοιμος να ξεκινήσει τη διενέργεια του παιγνίου το καλοκαίρι του 2015. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, προεξάρχοντος του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είχε ένα «παράλληλο» σχέδιο δημιουργίας κρατικής λοταρίας, τορπίλισε την επένδυση. Εισήγαγε έναν νέο, εντελώς αντιελκυστικό, κανονισμό διενέργειας του παιγνίου. Αντιδρώντας στην «τρικλοποδιά» αυτή, ο ΟΠΑΠ προσέφυγε στη διαιτησία αιτούμενος αποζημίωση σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ. Τελικά, 18 μήνες αργότερα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε έναν νέο κανονισμό διενέργειας του παιγνίου, ο οποίος έκανε τον ΟΠΑΠ να ανακαλέσει το αίτημα της διαιτησίας.

Πολλοί επέκριναν αυτή τη στροφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν όμως τίποτε άλλο παρά η επιστροφή της κυβέρνησης στην ωριμότητα και την πραγματικότητα, παίρνοντας θέση υπέρ της καταπολέμησης του παράνομου τζόγου. Και η ωριμότητα αυτή υποστηρίζει ότι όσο καθυστερεί το έργο τόσο ο ΟΠΑΠ ζημιώνεται, αλλά μαζί του ζημιώνεται και το ελληνικό Δημόσιο που χάνει έσοδα από φόρους παιγνίων. Επίσης, ζημιώνεται η κοινωνία που συνεχίζει να στριμώχνεται στα παράνομα VLTs με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Ψύχραιμοι παρατηρητές αναφέρουν ότι το πρότζεκτ έχει καθυστερήσει και το Δημόσιο χάνει έσοδα. Χαρακτηριστικά, το επιχειρησιακό σχέδιο Olympus, που είχαν παρουσιάσει η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ ενόψει της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, ανέφερε ότι το 2014 ο οργανισμός θα είχε 225 εκατ. ευρώ μεικτά έσοδα (GGR) από τα VLTs. Μάλιστα o τζίρος αυτός θα προέρχονταν μόνον από τις 16.500 μηχανές που θα αξιοποιούσε ο ΟΠΑΠ και όχι από το σύνολο των 35.000 μηχανών μετά την εκχώρηση 18.500 μηχανών σε υποπαραχωρησιούχους. Μέχρι το 2017 το σχέδιο Olympus προέβλεπε 495 εκατ. ευρώ GGR, δηλαδή μεικτά έσοδα που προκύπτουν από τον τζίρο του παιγνίου, μείον οι επιστροφές στους παίκτες.

Εγχώριοι αναλυτές και διεθνείς οίκοι τονίζουν πως οι αλλαγές στον νόμο δημιουργούν μια ισορροπημένη συμφωνία που εξυπηρετεί την πρόθεση του Δημοσίου να ελέγξει καλύτερα τη λειτουργία των VLTs και να μειώσει την έκθεση στα παίγνια. Αυτό άλλωστε αναφέρει και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που κάνει λόγο για μικρότερη έκθεση στον παράνομο τζόγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή