Το δίλημμα της κυβέρνησης και το αβέβαιο μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Το δίλημμα της κυβέρνησης και το αβέβαιο μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε έως τις 31 Ιουλίου να κοινοποιήσει στην τρόικα την απόφασή της για τη μελλοντική τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), αν δηλαδή θα περνούσαν στο ΤΑΙΠΕΔ ή αν ως αμυντική βιομηχανία θα ετίθεντο αυτομάτως εκτός «εμπορικού παιχνιδιού», όπως συνέβη με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απάντηση αυτή δεν δόθηκε, ένδειξη ότι μικρά και μεγάλα ζητήματα της αμυντικής βιομηχανίας βρίσκονται σε τέλμα.

Η απόφαση για την κυβέρνηση δεν είναι απλή: Αν περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ τα ΕΑΣ, θα οδηγηθούν στην πώληση των περιουσιακών τους στοιχείων ή τμημάτων τους, όπως π.χ. του ακινήτου στον Υμηττό. Στην αντίθετη περίπτωση, η χρησιμοποίησή τους ως αμυντικής βιομηχανίας θα τα αποκλείσει από τις εξαγωγές.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο που είχε παρουσιάσει στη Βουλή το φθινόπωρο του 2016 ο Δημήτρης Βίτσας, είχε διατυπωθεί η ιδέα να καλυφθεί η τρύπα των 60-70 εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. τόσα χρωστάνε τα ΕΑΣ σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΗ, εργαζόμενους και προμηθευτές) με χρηματοδότηση από το Δημόσιο έναντι των χρημάτων που θα πάρει αυτό από μια οφειλή του κράτους του Ιράκ στα ΕΑΣ (το β΄ εξάμηνο του 2019) και από την πώληση ακινήτων των ΕΑΣ σε Ελευσίνα και Μάνδρα.

Τα ακίνητα στην Ελευσίνα πωλήθηκαν ήδη στα ΕΛΠΕ, έναντι 22 εκατομμυρίων, αλλά για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση πρέπει να εκκαθαριστούν, με έξοδα των ΕΑΣ, από εκρηκτικά – κάτι που πιθανόν να πρέπει να κάνει ξένος οίκος που θα ζητήσει και να πληρωθεί.

Από την άλλη μεριά, ένα μέρος του τιμήματος έχει δεσμευθεί, χωρίς να φθάσει στα ταμεία των ΕΑΣ, έναντι των οφειλών που έχει η επιχείρηση στην εφορία. Το υπουργείο Οικονομικών είχε δεσμεύσει λογαριασμούς της επιχείρησης, έως ότου ενταχθεί εκείνη σε ρύθμιση, την οποία ωστόσο δεν τίμησε, με αποτέλεσμα να δεσμευθούν εκ νέου λογαριασμοί όχι μόνο του νομικού αλλά και φυσικών προσώπων, που συνδέονται με τη διοίκησή της.

Παράνομες ενισχύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλούσε για 980 εκατομμύρια ευρώ σε παράνομες κρατικές ενισχύσεις που είχαν δοθεί από διαφορετικές κυβερνήσεις στα ΕΑΣ, αλλά μια ομάδα εργασίας που είχε δουλέψει την περίοδο πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση (φθινόπωρο 2014) είχε περιορίσει το ποσό σε 65 εκατομμύρια ευρώ.

Οι θεσμοί είχαν δεχθεί αυτούς τους υπολογισμούς της ελληνικής πλευράς και είχαν πεισθεί ότι παραγγελίες που επρόκειτο να εκτελέσουν τα ΕΑΣ την επόμενη διετία (2014-2016) θα δημιουργούσαν ένα πλαίσιο για την εξυγίανση της επιχείρησης που έχει απαρχαιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά αρκετά ακίνητα. Μετά όμως ήρθε το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η χρονιά χάθηκε και τα ταμειακά ελλείμματα της εταιρείας μεγάλωσαν, ενώ οι παραγγελίες έμειναν ανεκτέλεστες. Το Μαρόκο, τελικά, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, το απέσυρε, ενώ απέμεινε μια αμερικανική παραγγελία και κάποια λίγα έργα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράγοντες που είχαν εμπλακεί σε εκείνον τον αρχικό σχεδιασμό για την εξυγίανση της επιχείρησης, ομολογούν τώρα μιλώντας στην «Κ» ότι «κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο». Την ίδια αγωνία εκφράζουν και εκπρόσωποι των εργαζομένων τόσο σε επαφές τους με τον αναπληρωτή υπουργό Αμύνης Δ. Βίτσα, όσο και με το γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή