Τι κρύβει η νέα αντιπαράθεση στα ορυχεία Χαλκιδικής

Τι κρύβει η νέα αντιπαράθεση στα ορυχεία Χαλκιδικής

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τύχη της επένδυσης στη Χαλκιδική από την «Ελληνικός Χρυσός» δοκιμάζει τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους Καναδούς μετόχους, αλλά και τις σχέσεις της με την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην περιοχή και αντιδρά στο project. Μετά και τις δηλώσεις περί «απάτης» και «ξέπλυμα χρήματος» του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμένου την εβδομάδα που μας πέρασε, η κατάσταση έχει οξυνθεί και, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός» Δημήτρης Δημητριάδης, «η εταιρεία επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος».

Η ένταση ήρθε σε συνέχεια της κίνησης του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη για την ανάθεση της υπόθεσης στη διαιτησία και, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, το περιεχόμενο της προσφυγής –για το οποίο η εταιρεία δεν έχει ενημερωθεί ακόμη– με τις θέσεις της εποπτεύουσας αρχής θα είναι έτοιμο στα τέλη Αυγούστου. Αν και λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, το ΥΠΕΚΑ επικαλείται τη μη τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων από την πλευρά της «Ελληνικός Χρυσός», ενώ η εταιρεία απαντά ότι «έχει δικαιωθεί σε 16 περιπτώσεις από το ΣτΕ για τις περιβαλλοντικές μελέτες της». Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, πηγές της «Ελληνικός Χρυσός» κάνουν λόγο για προσπάθεια «επιχειρηματικής ομηρίας της εταιρείας» και βλέπουν πίσω από την υπόθεση πολιτικά κίνητρα.

Η παραπομπή του θέματος στη διαιτησία δεν αναστέλλει την υποχρέωση του ΥΠΕΚΑ, να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των εκκρεμών αδειοδοτήσεων για το υποέργο της Ολυμπιάδας, κάτι που ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη – η αδειοδότηση για το υποέργο των Σκουριών, όπως έχει δηλώσει ο κ. Γιώργος Σταθάκης παραμένει σε εκκρεμότητα. Η σχετική αδειοδότηση θεωρείται ουσιαστική για τη συνέχιση της επένδυσης και είναι η αιτία της αναστολής από την «Ελληνικός Χρυσός» μέχρι νεοτέρας των εγκαινίων στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας, που είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου. Η αναβολή των εγκαινίων κρίθηκε, όπως σημειώνουν, αναγκαία, αφού μονάδα, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η άδεια, δεν έχει κανένα νόημα να εγκαινιάζεται.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος για τον καναδικό όμιλο είναι ότι στην τελετή είχαν κληθεί επίσημοι φορείς, συνδικάτα, συνεργάτες και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων από όλη την Ευρώπη (Outotec, Atlas Copco, Glencore, Trafigura, Louis Dreyfus, Jacobs, MRI, Mercuria και Cliveden) και η παρουσία τους θα δέσμευε την εταιρεία, η οποία παρά το γεγονός, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, έχει τηρήσει τη συμφωνία και τις συμβατικές της δεσμεύσεις, δεν έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια.

Η καθυστέρηση στην αδειοδότηση της μονάδας είναι και η αιτία των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν για τον Σεπτέμβριο οι εργαζόμενοι των μεταλλείων με ανακοίνωσή τους την περασμένη εβδομάδα. Στην ανακοίνωση υποστηρίζουν ότι απειλείται το εργασιακό τους μέλλον εξαιτίας της μη αδειοδότησης του εργοστασίου και των συνοδών εγκαταστάσεων του υποέργου Ολυμπιάδας, καθώς και της τροποποίησης μελέτης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του υποέργου Σκουριών, «που μένουν στα συρτάρια». «Αν δεν ολοκληρωθούν, δεν έχουμε πλέον αντικείμενο εργασίας», σημειώνουν οι εργαζόμενοι. «Το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να έχει λήξει από τον Ιανουάριο του 2017, όταν σε συνάντησή μας στο ΥΠΕΝ μας διαβεβαιώθηκε ότι το θέμα της αδειοδότησης θα ολοκληρωνόταν εντός του τότε μήνα», υποστηρίζουν και καλούν τον υπουργό Περιβάλλοντος να απαντήσει για το κατά πόσον αληθεύει ότι:

• Οι συγκεκριμένες τεχνικές μελέτες Ολυμπιάδας και Σκουριών έχουν κατατεθεί εδώ και μήνες, έχουν διεκπεραιωθεί οι απαραίτητες ενέργειες από τους υπηρεσιακούς, έχουν πληρωθεί μάλιστα και τα παράβολα έκδοσης των αδειών και το ΥΠΕΝ αρνείται να βάλει την τελική υπογραφή.

• Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να μη δοθεί καμία άδεια που αφορά τις Σκουριές όσο εκκρεμεί η διαδικασία της διαιτησίας όπου αυτό κατέφυγε.

• Το ΥΠΕΝ δεν προχωρά σε έγκριση της μελέτης του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στον Μαντέμ Λάκκο αγνοώντας τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Υψηλό κόστος

Σε αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις από διεθνείς αναλυτές έχει οδηγηθεί η μετοχή της Eldorado Gold, η οποία τελεί υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Τορόντο και στη Νέα Υόρκη. Αιτία δεν είναι άλλη από την αβεβαιότητα που υπάρχει σε σχέση με την επένδυση στην Ελλάδα, γεγονός που έχει οδηγήσει και σε σημαντικό sell-off της μετοχής, με απώλειες που ξεπερνούν το 50% από τις αρχές του 2017. Την περασμένη εβδομάδα η Credit Suisse υποβάθμισε για δεύτερη φορά τη μετοχή της Eldorado σε σύσταση υποαπόδοσης και μείωσε την τιμή-στόχο από τα 3,25 δολάρια στα 2,40 δολάρια. Σύμφωνα με την Credit Suisse, αιτίες είναι «οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με τα έργα σε Ολυμπιάδα και Σκουριές και η νέα επαναξιολόγηση των χρονοδιαγραμμάτων και των κεφαλαιακών σχεδίων στην Ελλάδα υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων προκλήσεων». Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η αξιολόγηση του ελληνικού έργου της Eldorado θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή των εργασιών στις Σκουριές, προκειμένου η εταιρεία να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του Lamaque και να προστατεύσει τον ισολογισμό της. Η καναδική εταιρεία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αναθεωρήσει τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή