Βοήθεια σε Αλβανία για την πυρόσβεση

Βοήθεια σε Αλβανία για την πυρόσβεση

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη ημέρα έκαιγαν χθες οι πυρκαγιές στη νότια Αλβανία, απειλώντας ιδιαίτερα τα χωριά της ελληνικής μειονότητας που βρίσκονται στην περιοχή. Στο έργο της κατάσβεσης συμβάλλουν από χθες το πρωί δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-415, τα οποία απογειώθηκαν από τη Θεσσαλονίκη και χθες επιχειρούσαν στις περιοχές των χωριών Γεωργουτσάτες, Χουλιαράτες, Γράψη, Δρόβιανη και Φράστανη.

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Αλβανίας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας για βοήθεια. Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε ευχαριστήρια δήλωση, ειδικά προς τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, ενώ θετικά σχόλια για την ελληνική συνεισφορά εμφανίστηκαν στον αλβανικό Τύπο.

Για «πολύ δύσκολη» πυρκαγιά μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Η πυρκαγιά «είναι σε ορεινό έδαφος και δεν υπάρχει δυνατότητα καλού συντονισμού με τα επίγεια τμήματα», δήλωσε ο κ. Τόσκας, σημειώνοντας πως η Αλβανία δεν έχει τους μηχανισμούς που χρειάζεται. «Εδώ έχουμε κι έναν σοβαρό, επιπλέον λόγο να ανταποκριθούμε με ό,τι καλύτερο έχουμε, γιατί σε αυτά τα χωριά ζει και πρέπει να διατηρηθεί η ελληνική μειονότητα, αλλά και ο φυσικός πλούτος», συμπλήρωσε. «Ανταποκρινόμαστε στο αίτημα για βοήθεια στα βορειοηπειρωτικά χωριά, όπως κάνουμε πάντα όπου μας ζητείται. Και πριν από λίγες μέρες ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της Αλβανίας για βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε άλλες περιοχές», εξήγησε ο αναπλ. υπουργός.

Η φωτιά χθες έκαιγε πλέον σε ορεινή δύσβατη περιοχή και δεν απειλεί τα χωριά άμεσα, όμως η περιβαλλοντική καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. Σημαντικό μέρος του φυσικού πάρκου «Γαλάζιο Μάτι», που βρίσκεται στον Δήμο Φοινίκης, έχει καεί. Τις προηγούμενες ημέρες στο χωριό Γράψη του Δήμου Δρόπολης επλήγησαν από τη φωτιά δύο σπίτια, ένας ναός και μία αποθήκη, ενώ απειλήθηκε η ζωή τριών ηλικιωμένων. Ενας παλιός ναός κάηκε και στη Φράστανη, ενώ γλίτωσε τελικά από τις φλόγες που απειλούσαν την περιοχή μεγάλη αποθήκη υγραερίου και αρκετές παραγωγικές μονάδες στους Γεωργουτσάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή