Θετικό το α΄ εξάμηνο για τους «μεγάλους» του Χ.Α.

Θετικό το α΄ εξάμηνο για τους «μεγάλους» του Χ.Α.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό είναι το πρώτο δείγμα αποτελεσμάτων για το α΄ εξάμηνο του 2017 από τις 10 εισηγμένες που μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου είχαν δημοσιεύσει τις υποχρεωτικές λογιστικές καταστάσεις.

Η πρώτη αίσθηση είναι ότι οι καλές και υγιείς επιχειρήσεις έχουν εισέλθει σε σταθερή πορεία ανόδου της κερδοφορίας τους, έχοντας αφήσει πίσω τα άσχημα χρόνια του μνημονίου και ειδικά την τριετία 2013-2015. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί, όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό πίνακα, ότι από τις 10 εισηγμένες οι 6 (Coca-Coa HBC, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, Σαράντης, Ελληνικά Χρηματιστήρια) ανήκουν στην κατηγορία της υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse 26 και χαρακτηρίζονται «εθνικοί πρωταθλητές» στους κλάδους που δραστηριοποιούνται, με συνεχόμενη αύξηση της κερδοφορίας και τη διατήρηση των υψηλότερων μεριδίων αγοράς. Ταυτόχρονα, ο υψηλός δείκτης εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει τους ομίλους τούς εξασφαλίζει απρόσκοπτες ταμειακές ροές για να μπορούν να εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους και να χρησιμοποιούν κεφάλαιο κίνησης για νέες επενδυτικές λειτουργίες.

Από την εξέλιξη των αποτελεσμάτων που θα έχουμε τον υπόλοιπο μήνα, αλλά και του Σεπτεμβρίου που εκπνέει η σχετική υποχρέωση των εισηγμένων, θα διαφανούν φέτος δύο βασικά συμπεράσματα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι θ’ αυξηθούν οι επιχειρήσεις –όπως συνέβη και το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016– που θα έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν στις δυσκολίες και να ξεπεράσουν τους κραδασμούς από τη διατήρηση των ελέγχων κεφαλαίων κίνησης (capital controls) αφού οι περισσότερες εταιρείες διατηρούν σε ξένες τράπεζες μεγάλο μέρος των διαθεσίμων τους. Το δεύτερο βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι ισχυρότεροι και καλύτεροι όμιλοι θα συνεχίσουν να διευρύνουν τα μερίδια αγοράς τους και να αυξάνουν τη κερδοφορία τους. Αντίθετα, υπάρχει μια κρίσιμη μάζα 30-40 εισηγμένων που βρίσκεται σε κομβικό σημείο καθώς δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από τη μετριότητα και εξαρτώνται από τις διαθέσεις των τραπεζών για την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους.

Είναι ξεκάθαρο ότι πριν συμπληρωθούν 24 μήνες capital controls, οι εισηγμένες προσαρμόστηκαν και πάλι σε μια αδιανόητα δύσκολη συγκυρία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δείγμα των αυξημένων διοικητικών και επιχειρηματικών αντανακλαστικών που έχουν αναπτυχθεί στη διάρκεια της πολύχρονης κρίσης. Καθοριστικό ρόλο στην κερδοφόρα ανατροπή έπαιξε ο τουριστικός κλάδος και το χαμηλότερο κόστος των καυσίμων αλλά και η εξωστρέφεια και η επιχειρηματικότητα που έδειξαν αρκετές εισηγμένες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 και το α΄ τρίμηνο του 2017. Οι καταλύτες της επόμενης περιόδου θα είναι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, η πιθανή αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, η επιτάχυνση των κατασκευαστικών έργων, αλλά και οι εξελίξεις στο θέμα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή